ΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΒΕΤΟ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Μαδρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε τώρα μια συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Στόλτενμπερκ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. 

Όπως ανακοίνωσε, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν ένα μνημόνιο το οποίο καλύπτει τις ανησυχίες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανόμενων των ανησυχιών για τις εξαγωγές όπλων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης “να ενισχύσουν την συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ως σύμμαχοι στο NATO, η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να στηρίξουν πλήρως την Τουρκία έναντι απειλών στην εθνική της ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω τροποποιήσεις στην εθνική τους νομοθεσία, την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων του PKK και την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία σχετική με την έκδοση. Υπό το φως της σημαντικής προόδου που επετεύχθη, η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο Στόλτενμπερκ.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις συνομιλίες. Έχουμε δείξει ότι παρά τις διαφωνίες μας μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος και να επιλύσουμε τις διαφορές μας”, σημείωσε. “Με το να καλωσορίζουμε την Φινλανδία και την Σουηδία στη Συμμαχία ενισχύουμε την ασφάλεια τους, ισχυροποιούμε το NATO και αυξάνουμε την ασφάλεια του ευρω-ατλαντικού χώρου. Αυτό είναι κρίσιμο, καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση στον τομέα της ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών”. 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι στο μνημόνιο δεν υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες οπλικών συστημάτων, αλλά συμφωνήθηκε πως δεν θα υπάρχει εμπάργκο όπλων από Φινλανδία και Σουηδία κατά της Τουρκίας.

Η εξέλιξη αυτή “στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή. Ήθελε [ο Πούτιν] λιγότερο ΝΑΤΟ, τώρα πλέον βρίσκεται με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα του. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτούσε”, ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.  

Η επίτευξη της συμφωνίας ήρθε μετά από τέσσερις περίπου ώρες συνομιλιών πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αποτρέποντας ένα αδιέξοδο στη σύνοδο των 30 ηγετών που έχει στόχο να δείξει την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες μπορούν πλέον να προωθήσουν την υποψηφιότητα τους δρομολογώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας τις τελευταίες δεκαετίες.

Τουρκική ανακοίνωση

Η προεδρία της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης την επίτευξη της συμφωνίας λέγοντας ότι επιτεύχθηκε εξασφάλιση για σημαντικά βήματα ως προς την έκδοση ατόμων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία στις υπό ένταξη χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα τονίστηκε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ενός μηχανισμού διαμοιρασμού πληροφοριών με τις χώρες που θα συνδράμει στην από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πέραν αυτού η τουρκική προεδρία δήλωσε ότι οι χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία και να άρουν τους περιορισμούς.

Πρόεδρος Φινλανδίας 

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει την κοινή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. Ο Νιινίστο είπε ότι η σημαντική απόφαση ήρθε αφότου οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο “για να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης”.

Πρωθυπουργός Σουηδίας

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον χαιρέτισε σήμερα ένα “σημαντικό βήμα” μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία. “Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/6/2022]