ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΛΑΡΚΟ

Γρίφο που αλλάζει συνεχώς συνιστώσες και γίνεται όλο και πιο δύσκολος προς επίλυση αποτελεί η προσπάθεια εκποίησης της ΛΑΡΚΟ που αφορά στην πώληση των ορυχείων και την ενοικίαση του εργοστασίου της, που σκοντάφτει στις απολύσεις των 1.000 περίπου εργαζομένων, στα χρέη της αλλά και στην ολοκλήρωση της σύμβασης ενοικίασης. 

Έτσι η διαδικασία με τη μια παράταση να διαδέχεται την άλλη, δείχνει να πισωγυρίζει δυο φορές για κάθε βήμα που γίνεται και μια ακόμη παράταση έρχεται στο προσκήνιο. Ειδικότερα, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο 5 Μαϊου. Η παράταση θα αφορά τουλάχιστον ένα μήνα.

Η ΛΑΡΚΟ κοστίζει 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο ή 3,6 εκατ. ευρώ το μήνα στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ, μεταφορικές επιχειρήσεις, εργολάβους και ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο διαγωνισμοί που πραγματοποιούν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ειδική Διαχείριση, για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία αντίστοιχα, έχουν λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις και την Παρασκευή 6 Μαΐου εκδικάζεται η προσφυγή των σωματείων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων που έχει δρομολογήσει ο Ειδικός Διαχειριστής, ενώ αναμένεται η υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της σύμβασης ενοικίασης.

Η διαδικασία θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον 25 ημερών, καθώς 22 ημέρες χρειάζονται από την ανάρτηση της σύμβασης ενοικίασης του εργοστασίου στο virtual room που έχουν πρόσβαση οι επενδυτές, τη διαγωνιστική διαδικασία δηλαδή που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Η παράταση ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς στα μέσα Απριλίου ψηφίσθηκε τροπολογία που δίνει παράταση έξι μηνών, δηλαδή έως τα τέλη Οκτωβρίου, στην Ειδική Διαχείριση.

Επίσης ανασταλτικό παράγοντα για το ενδιαφέρον γύρω από τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και την απόθεση αποβλήτων που προβλέπει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, με συγκεκριμένο σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς ωστόσο να αποτιμά το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται από τον πιθανό επενδυτή που θα αναδειχθεί. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι εκτεταμένες και εφόσον δεν υλοποιηθούν, θα ενέχουν πρόστιμα και κυρώσεις. Με τις πληγές της ΛΑΡΚΟ ανοιχτές και τα χρέη να διογκώνονται αναμένεται ένα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες γύρω από την υπερχρεωμένη εταιρεία

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 4/5/2022]