COVID: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Μπορεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας να έχει περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης, ο φόβος όμως για νέα μεταλλαγμένα στελέχη, και μάλιστα υπερμεταδοτικά, παραμένει. 

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την πορεία του κορονοϊού, λέγοντας πως δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια. Όπως συμπλήρωσε, το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Άλλωστε, δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ήδη φαίνεται πως ευθύνονται για το νέο κύμα πανδημίας στη Νότια Αφρική. Πρόκειται για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5.

Όλα αυτά την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και την 31η Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια). Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορονοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. “Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο”, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Όπως φαίνεται στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, που αφορά στο διάστημα από τις 21 έως τις 27 Απριλίου, υπάρχει μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων τεστ και του δείκτη θετικότητας, και μικρή αύξηση του δείκτη Rt. Επιπλέον, καταγράφεται μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, σημειώνεται σημαντική μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων συνολικών εμβολιασμών, που πιθανώς οφείλεται στην εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των συνολικών ημερήσιων τεστ διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 128.896, από 181.225 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας μείωση κατά -28,9%. Την τελευταία εβδομάδα, διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 9.832 ημερήσια PCR τεστ και 119.064 ημερήσια rapid Ag τεστ (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 902.274. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 27 Απριλίου σε 0,77, εμφανίζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (0,75). Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 4,41% το 7ήμερο 18-24 Απριλίου, από 4,53% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 6.082 κρούσματα, από 7.494 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση -18,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 38,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 11,3% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. 

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε μεγάλη μείωση -37,7% σε 35,9 (από 57,6 στην προηγούμενη έκθεση), και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών της ΜΕΘ κατέγραψε μείωση -8,2% σε 267 (από 291 στην προηγούμενη έκθεση). 

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 55% (από 79% στην προηγούμενη έκθεση, 13 Απρ). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 68% και 56% αντίστοιχα (από 86% και 81% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση, 13 Απριλίου).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 6/5/2022]