ΤΟ BLACK OUT ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με τις επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων τόσο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, της υγειονομικής κρίσης που ακολούθησε όσο και της πολεμικής σύρραξης στα εδάφη της Ουκρανίας βρίσκεται αντιμέτωπος ο χρυσός.

Οι επιπτώσεις στο δημοφιλέστερο και γνωστότερο εκ των πολύτιμων μετάλλων αποτυπώνονται και στην ελληνική αγορά, τόσο στον τομέα της λιανικής πώλησης και των κοσμηματοπωλείων που διαθέτουν προϊόντα κατασκευασμένα από χρυσό, όσο και στον τομέα των επενδύσεων στο συγκεκριμένο μέταλλο, το οποίο λειτουργεί και ως επενδυτικό καταφύγιο.

Σημειώνεται ότι έως και χθες η τιμή του χρυσού περιεκτικότητας 0,995-1,000 ανά γραμμάριο σε επίπεδο πώλησης ήταν στα 60,24 ευρώ, ενώ τιμή αγοράς από την Τράπεζα στα 53,31 ευρώ. Μάλιστα η αύξηση τιμής πώλησης υπολογίζεται περίπου αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αντώνης Βουράκης: Σε δεύτερο πλάνο η αγορά προϊόντων χρυσού από τον κόσμο

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γνωστού κοσμηματοπώλη, Αντώνη Βουράκη, ιδιοκτήτη του καταστήματος, Vourakis, στην οδό Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος αναγνωρίζει το γεγονός ότι εκτός από την αύξηση στην τιμή του χρυσού και η ευρύτερη οικονομική κατάσταση, έχουν θέσει σε δεύτερο πλάνο την αγορά προϊόντων χρυσού.

“Πλέον κάποιος θα προτιμήσει να στραφεί σε είδη πρώτης ανάγκης, παρά να αγοράσει κοσμήματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Κατά τα έτη 2020-2021 η δουλειά μας σημείωσε πτώση σε πωλήσεις κατά 80%. Παρατηρήθηκαν προσωρινά σημάδια ανάκαμψης το καλοκαίρι του 2021 και πλέον αυτή τη στιγμή η ζήτηση κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα”, συμπληρώνει.

Απανωτές αυξήσεις στις τιμές εισαγωγής προϊόντων Μάρτιο και Απρίλιο

Η Vourakis εκτός από προϊόντα που παράγονται σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας εντός Ελλάδος, προμηθεύεται και άλλα προϊόντα από γνωστούς οίκους του εξωτερικού.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση τιμών τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο. Είδαμε μία πρώτη αύξηση τιμών κατά 10% τον Μάρτιο και πλέον τον Απρίλιο θα περάσει μία ακόμα αύξηση της τάξεως του 10%”.

Αγγίζει τις 60.000 ευρώ η τιμή του καθαρού χρυσού

Αυτή τη στιγμή η τιμή του καθαρού χρυσού ανά κιλό αγγίζει περίπου τις 60.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία από τις πιο γνωστές εταιρείες κοσμημάτων, την οποία εισάγει κατά τα τελευταία 30 χρόνια η Vourakis στην Ελλάδα, να προβεί στη χρήση και του χαλκού, ως δεύτερου μετάλλου σε κόσμημα που προηγουμένως συνδύαζε χρυσό και ασήμι ή χρυσό και λευκόχρυσο.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα η εν λόγω εταιρεία κοσμημάτων του εξωτερικού, να δημιουργήσει το ίδιο κόσμημα με χρυσό και χαλκό, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους.

“Μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δημιουργούν κοσμήματα από τιτάνιο, που είναι ένα μέταλλο αρκετά φθηνότερο από τα πολύτιμα μέταλλα”, σημειώνει ο κύριος Βουράκης.

Ακόμα και στους 8 μήνες η αποπληρωμή των προμηθευτών

Κατά τον ίδιο αυτή τη στιγμή το σύνολο της αγοράς των καταστημάτων πώλησης κοσμημάτων έχει προβεί στην σημαντική διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών της.

“Έχουμε αναγκαστεί να προχωρούμε σε μεγαλύτερους διακανονισμούς από αυτούς που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, φτάνοντας σε χρόνο αποπληρωμής ακόμα και τους 7 ή 8 μήνες”, λέει ο κύριος Βουράκης.

Δ. Κρινάκης: Η αγορά είχε ήδη πληγεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρινάκης, ο οποίος ασχολείται με την εμπορία χρυσού στην Ελλάδα σημειώνει ότι: “δεν χρειαζόταν να αγγίξει τα 60.000 ευρώ ανά κιλό ο χρυσός κάτι που συνέβη τον τελευταίο καιρό. Η αγορά είχε ήδη πληγεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Όπως διευκρινίζει ένα βασικό μέρος του χρυσού διατίθεται στα χρυσοχοεία, τα οποία προμηθεύονται πρώτη ύλη για να δημιουργήσουν κοσμήματα. Ένα άλλο τμήμα της αγοράς είναι αυτό της πώλησης επενδυτικού χρυσού.

“Ο κόσμος που επενδύει πλέον σε χρυσό έχει μειωθεί με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το peak αγοράς χρυσού έγινε πριν την δεκαετή οικονομική κρίση, όταν ο κόσμος μετέτρεψε ότι μετρητό είχε σε επενδύσεις χρυσού.

Στη συνέχεια, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα ρευστότητας μετά τη λήξη της κρίσης, δεν μπορούσε να ξαναγοράσει χρυσό. Μάλιστα το πιθανότερο φαινόμενο είναι να πουλάει κάποιος χρυσό για να εκπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών του. Η κίνηση στον επενδυτικό τομέα είναι από ελάχιστη έως και μηδαμινή”.

Αποτρεπτικός παράγοντας οι έντονες διακυμάνσεις του χρυσού

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των χρυσοχόων με χρυσό, υφίστανται καθυστερήσεις στις εισαγωγές πρώτης ύλης. “Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου του εξωτερικού τροφοδοτούν την αγορά με περιορισμένες ποσότητες λόγω των έντονων διακυμάνσεων που παρουσιάζει η τιμή του χρυσού ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί το πρωί η τιμή να ξεκινήσει κατά 2.000 αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και έως το κλείσιμο της ίδιας ημέρας να έχει χάσει 2.000 ή 3.000 ευρώ”, λέει ο κύριος Κρινάκης.

Την ίδια στιγμή η πτώση του τουρισμού έχει επηρεάσει δραστικά τις πωλήσεις προϊόντων χρυσού.

Οι χρυσοχόοι έχουν περιορίσει τις ποσότητες που αγοράζουν, καθότι δύσκολα ρισκάρουν πλέον να αγοράσουν ποσότητες μετάλλου, χωρίς να γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα κοσμήματα που θα φτιάξουν.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 1/4/2022]