ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ορατός ήδη γίνεται ο αντίκτυπος της σύρραξης στις τουριστικές αφίξεις – Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχονται ήδη οι τοπικές οικονομίες της Χαλκιδικής και της Καστοριάς από τη ρωσο-ουκρανική κρίση – 4/5 των καταστημάτων στην Ουρανούπολη είναι κλειστά ελλείψει επισκεπτών.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες δεν θα έρθουν το καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν φέτος για αύξηση των αφίξεων από τις εν λόγω χώρες, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γουνοποιοί, ενώ ήδη έχουν μειωθεί δραματικά οι επισκέψεις στην προ του Αγίου Όρους περιοχή.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι πρώτα ήρθαν στην Καστοριά και τη Σιάτιστα για να αγοράσουν γούνες και μετά γνώρισαν το ελληνικό καλοκαίρι και τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας», επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Ξένιος Ζευς», Ιορδάνης Μιχαηλίδης.

Με την αναβολή φέτος της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς -όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν» από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία-, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και σε συνέχεια των ακυρώσεων της ίδιας έκθεσης την προηγούμενη διετία λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το πρόβλημα είναι μεγάλο τόσο άμεσα για τους γουνοποιούς, όσο όμως και για τα ξενοδοχεία της πόλης και συνακολούθως για όλη την τοπική αγορά (καταστήματα, εστίαση κ.ο.κ.). Μετά επίσης από τον θάνατο του τουριστικού πράκτορα Μπόρις Μουζενίδη και την αναστολή εργασιών του ομώνυμου τουριστικού πρακτορείου λόγω οικονομικών προβλημάτων έχουν σταματήσει και τα οργανωμένα ταξίδια Ρώσων και πολιτών από άλλες πρώην ανατολικές χώρες που έφερνε το συγκεκριμένο πρακτορείο στην Καστοριά και τη Σιάτιστα κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς για shopping, που «αιμοδοτούσαν» επίσης σημαντικά την τοπική οικονομία της περιοχής.

Την ίδια ώρα εικόνα ερημιάς επικρατεί στους δρόμους και τα καταστήματα της Ουρανούπολης- πύλης του Αγίου Όρους και όλης της προ του Αγίου Όρους περιοχής (ΒΑ Χαλκιδική), καθώς όπως αναφέρουν κάτοικοι και ντόπιοι επαγγελματίες ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιφέρει δραματική μείωση στους Ρώσους -και όχι μόνο- πολίτες που στο παρελθόν επισκέπτονταν την Αγιώνυμη Πολιτεία.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, από τα περίπου 100 τοπικά καταστήματα, εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία κ.ο.κ. της Ουρανούπολης επί του παρόντος λειτουργεί το ένα πέμπτο, λόγω της έλλειψης των επισκεπτών- προσκυνητών που είχε άλλες 

χρονιές η περιοχή, ενώ στο μόλις ένα δέκατο προηγούμενων ετών ανέρχεται ο αριθμός των επιβατών που μεταβαίνουν στο Άγιο Όρος με το φέριμποτ «Αγία Άννα», τα θαλάσσια ταξί κ.ο.κ. σε καθημερινή βάση. Η περιοχή αναμένει να πάρει «ανάσες» από το Πάσχα και μετά. Η μείωση αφορά και πολίτες άλλων γειτονικών βαλκανικών χωρών που έχουν «παγώσει» επίσης τα ταξίδια τους λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων του νομού, παρά το ότι πέρυσι είχε μειωθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών καθώς έπρεπε να διαθέτουν PCR, επειδή το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V δεν είχε εγκριθεί από την Ε.Ε., το 2019 είχαν έρθει στη Βόρεια Ελλάδα περί τους 150.000 Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες, εκ των οποίων οι 90.000 στη Χαλκιδική, ενώ οι διανυκτερεύσεις Ρώσων και Ουκρανών στη Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 30.000 το 2021.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Βάσως Βενίρη, 5/4/2022]