Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Τις πληγές του μετράει ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος, η μεταλλουργία και συνολικά η βιομηχανία ως αποτέλεσμα των συνεπειών του πρώτου σταδίου της εν εξελίξει κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που προστέθηκαν στις ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις που επέφερε στην παραγωγή, τις μεταφορές, το ενεργειακό κόστος και τις πρώτες ύλες το φαινόμενο covid 19.

Η ύφεση απειλεί τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών και η φτώχεια τα νοικοκυριά με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις πλέον ευάλωτες χώρες. “Θα κλείσουν βιομηχανίες», επισημαίνουν ευθαρσώς οι ειδικοί, τονίζοντας πως ήδη η Ευρώπη έχει χάσει χιλιάδες τόνους παραγόμενων μετάλλων λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης αλλά και των ανισορροπιών στην προσφορά και τη ζήτηση.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του ο Κωνσταντίνος Γιατζιτζόγλου, Β’ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων τονίζει πως «κλείνουμε τον έκτο κατά σειρά μήνα που οι τιμές της ενέργειας στην ΕΕ – και μόνον στην ΕΕ – κινούνται σε επίπεδα 300 -600% πάνω από τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας. Για την ιστορία, στις κρίσεις του ’70, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν ξεπέρασε το 100%, οι συνέπειες για την οικονομία ήσαν βαρύτατες. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα το θέμα δαπανώντας 400 εκατομμύρια, οδηγεί – με την απλή μέθοδο των τριών – στο συμπέρασμα ότι το κόστος της κρίσης σε ετήσια βάση θα πλησιάσει τα 15 δις ευρώ». Και συμπληρώνει λέγοντας πως «η ύφεση που θα προκαλέσει αυτή η άνευ οποιουδήποτε πραγματικού ανταλλάγματος απώλεια 15 δις από την Ελληνική οικονομία, θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2009-2011».

Ο ΣΜΕ επισημαίνει πως ο εξορυκτικός κλάδος επηρεάζεται σημαντικά από το κόστος της ενέργειας, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην επεξεργασία των προϊόντων του. Μεταβολές αυτής της τάξεως στις τιμές θα επιφέρουν σοβαρότατες ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας, οι οποίες -προφανώς – δεν θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα τίθεται σε κίνδυνο η επάρκεια κρίσιμων πρώτων υλών, η οποία αναγνωρίζεται ως βασική προϋπόθεση τόσο για την πράσινη μετάβαση όσο και για την γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής. Από την άλλη πλευρά η ευρωπαϊκή «πράσινη» πολιτική αποδεικνύεται στην πράξη μετέωρη. «Σίγουρα η μείωση των εκπομπών ρύπων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η προσέγγιση όμως της λύσης με ελλιπώς μελετημένες ενέργειες μπορεί να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το κόστος του net zero πρέπει να προσεγγισθεί ρεαλιστικά, να επικοινωνηθεί έγκαιρα και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Σε κάθε άλλη περίπτωση η προσπάθεια θα αποτύχει, με απρόβλεπτα κακές συνέπειες», σύμφωνα με τον κ. Γιατζιτζόγλου.

Οικονομικές Εξαρτήσεις

Πρόκειται για ένα ντόμινο που αφορά πλήθος κλάδων και όχι μόνο τον εξορυκτικό. Οι αναλυτές τονίζουν πως η παρούσα κρίση μπορεί να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά. Η ένταση από το νέο σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, την ευστάθεια του νέου status quo που θα προκύψει, την κλιμάκωση των κυρώσεων έναντι της ρωσικής οικονομίας, και την επίπτωση των κρατικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών -για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής κρίσης- επί της δημοσιονομικής τους ισορροπίας, η οποία έχει ήδη διαταραχθεί λόγω της πανδημίας.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο πολλών βασικών μετάλλων. Υπό τις παρούσες συνθήκες προδιαγράφεται ραγδαία αύξηση ενεργειακού κόστους, παράλληλα με αύξηση τιμών των τελικών προϊόντων αλλά και αύξηση ελλείψεων προϊόντων λόγω ανατροπών στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, τυχόν περαιτέρω διαταραχές της προσφοράς θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους κατασκευαστές που ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές για να αποκτήσουν μέταλλα χρήσιμα για την κατασκευή πλήθους προϊόντων που χρησιμοποιούνται για καθημερινή χρήση, από κουτιά μπύρας μέχρι iPhone και αυτοκίνητα, επομένως ο αντίκτυπος θα είναι ευρέως αισθητός.

Εκτός από το αλουμίνιο, χρυσός, κοβάλτιο, χαλκός, νικέλιο μπαίνουν στη λίστα των μετάλλων για τα οποία θεωρείται ως βέβαιη η εκτόξευση των τιμών τους. Τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, καθώς και αυτά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες αναμένεται να πληγούν σκληρά από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Το παλλάδιο, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς σε συστήματα εξάτμισης αυτοκινήτων και σε άλλες τεχνολογίες, όπως τα smartphones, γίνεται όλο και πιο δαπανηρό μέρα με τη μέρα.

[ΠΗΓΗ: https://stonenews.eu/, από www.naftemporiki.gr, 4/3/2022]