Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Με αναφορές στην ενεργειακή κρίση, στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και με επισημάνσεις για το επερχόμενο τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. 

Επίσης και όσον αφορά τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου υπογράμμισε πως “χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία”.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Ερντογάν ανέφερε: “Την Κυριακή -όπως γνωρίζετε- επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Και θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι τα “παράθυρα” του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα. Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις”, επεσήμανε. 

Πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας από το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια και αγαθά. Από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς θωράκισης επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση.

“Το επόμενο δεκαήμερο πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους….Όμως, ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία. Και, προφανώς, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, λίγο πριν το ραντεβού των “27” για την έκτακτη Σύνοδο.

“Σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα, οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης. Εάν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία με κερδοσκοπικά αίτια στην αγορά του φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός Ειδικού Ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Και, προφανώς, εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες στο δημόσιο διάλογο μια σειρά από προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν και αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής. Όμως η πρότασή μας έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση, και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ατζέντα της Αθήνας στην αυριανή Σύνοδο των “27” ηγετών. Και οι θέσεις αυτές αποτυπώνονται:

  • -Στη στρατηγική αυτονομία.
  • -Στην ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών.
  • -Στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.
  • -Στην πιο γρήγορη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ταχύτερη είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Κυβ. πηγές: Έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Eric Mamer σχολίασε συγκεκριμένα:  “Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας”. Η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, δήλωσε: “Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού”.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ενώ το Bloomberg πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του πρωθυπουργού. 

“Καμπανάκι” για την πανδημία: Δε σφυρίζουμε λήξη στην υγειονομική περιπέτεια

O πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο με ειδική αναφορά στο μέτωπο του πανδημικού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέθεσε τον δημόσιο διάλογο αποκλειστικά στις τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα με την πανδημία. Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες πάλι μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Κατά συνέπεια, μην θεωρούμε ότι πρέπει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να “σφυρίξουμε λήξη” στην υγειονομική αυτή περιπέτεια μόνο και μόνο επειδή έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Θα πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιμονή μας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Καθώς θα βαίνουμε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδομένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά θα ετοιμάσουμε από τώρα ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο”, συμπλήρωσε. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/3/2022]