ΜΠΑΙΝΤΕΝ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ «ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ» ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα» και αποκάλυψε πώς θα καταφέρει, με την εξασθένιση και τον αποκλεισμό της ρωσικής οικονομίας, να εξουδετερώσει τον στρατό του και την ισχύ του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

«Απομονωμένος παρά ποτέ»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κλείσει τον αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις». Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους.

Οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», είπε απειλητικά, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Να στραγγαλίσει τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε. Αναφερόμενος σε αυτήν που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

Πληθωρισμός και πανδημία

Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία προτεραιότητά του, και, αναφερόμενος στην πανδημία, ανακοίνωσε πως θα στείλει σύντομα στο Κογκρέσο αίτημα για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 2/3/2022]