ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΟΧΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Τις τελευταίες μέρες η επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί και διφορούμενη, με αυξημένα κρούσματα από τη μια και μικρή σταθερή μείωση σε θανάτους και διασωληνωμένους ασθενείς από την άλλη.

Παρ’ όλα αυτά, η πορεία που διαγράφεται είναι ό,τι ακριβώς είχαν προβλέψει εδώ και λίγες μέρες οι επιστήμονες. Μερική αύξηση κρουσμάτων, που θα γίνει μεγαλύτερη ενδεχομένως μετά από καρναβαλικές εκδηλώσεις, και μείωση σε θανάτους, εισαγωγές και διασωληνώσεις.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μια δυναμική ισορροπία. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης έχει μειωθεί αρκετά, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία δεξαμενές που δίνουν υψηλά κρούσματα και αυτά με τη σειρά τους θα αυξήσουν εκ νέου τους σκληρούς δείκτες. Ένας φαύλος κύκλος που μόνο με τον εμβολιασμό θα αναχαιτιστεί σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε η μελέτη από το Ισραήλ, που αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου SARS-CοV-2 με mRNA εμβόλιο 4 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της μελέτης, η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή “Όμικρον” και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο Capital.gr η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε τη χορήγηση μιας επιπλέον δόσης. “Χρειάζεται η διενέργεια πολλών μελετών ακόμη. Δεν είμαστε ασφαλείς ακόμη ως προς αυτό”.

Αντιθέτως, η καθηγήτρια εμμένει στα οφέλη της τρίτης δόσης του εμβολιασμού από τον ενήλικο πληθυσμό. “Ας θυμηθούμε όμως ότι από πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ-λεμφοκυττάρων, της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει την “Όμικρον”, παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Επίσης, η τρίτη δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Από όλους τονίζεται ότι ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μέχρι σήμερα με τα εμβόλια και την εξέλιξη των ιών”, συνέχισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως και το ECDC, στις 11 Ιανουαρίου, δήλωναν ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας έναντι και νέων μεταλλάξεων. Είναι ένας στόχος εξαιρετικά δυσχερής με την δυναμική της εξέλιξης των ιών. “Επομένως, παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι” επισήμανε η Πρόεδρος της πιτροπής Εμβολιασμού.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 16/2/2022]