ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Με στόχο να ολοκληρώσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις πάνω από 5 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ ξεκινά ο νέος χρόνος για το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” .

Μετά τους σχετικά αργούς ρυθμούς ένταξης έργων τούς προηγούμενους μήνες, λόγω και των καθυστερήσεων από τις Βρυξέλλες των τυπικών σταδίων της επίσημης έναρξης του προγράμματος (κυρίως της υπογραφής της επιχειρηματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Ε.Ε.), πλέον η πρωτοβουλία βρίσκεται στην Ελλάδα να επιταχύνει το στάδιο της εφαρμογής του προγράμματος σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο συνολικά 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Από τότε η ειδική αρχή διαχείρισης έχει επιταχύνει σημαντικά τις εντάξεις έργων. Ήδη έχουν εκδοθεί 50 αποφάσεις εντάξεων έργων και μεταρρυθμίσεων, με τον κύριο όγκο να αφορά την ψηφιοποίηση όλων των τομέων του Δημοσίου. Εκτός των ψηφιακών δράσεων, στις αποφάσεις ένταξης έργων περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του clawback με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Με βάση το νέο καθεστώς, ή θα επιστρέφουν το ποσό που υπερβαίνει το ποσό που θα έχει εγκριθεί για φαρμακευτική δαπάνη ή θα πρέπει να αποδεικνύουν ισόποσες δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία στον τομέα του φαρμάκου. Έτσι, διά της πλαγίας οδού, το ποσό που δεν θα επιστρέφεται στο Δημόσιο θα επιβαρύνει μεν τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά θα μετατρέπεται σε δαπάνη για έρευνα.

Στα υπό ένταξη έργα περιλαμβάνονται επίσης πολλές δράσεις κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, έργα που αφορούν τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών της ΑΑΔΕ, των υποδομών των δικαστηρίων και τη δημιουργία πολεοδομικών σχεδίων για όλη τη χώρα.

Άλλες 50 εντάξεις

Μαζί με τα υπό ένταξη έργα υπάρχουν και άλλες 50 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις κάθε είδους, που έχουν ήδη ενταχθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Ανάμεσά τους βρίσκεται μέρος της χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ, η αποκατάσταση του παλιού βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι, αλλά και το κομμάτι των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το “Ελλάδα 2.0” και αφορά τις συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προσπάθεια αυτή, που έχει ως απώτερο στόχο τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και να προχωρήσουν σε οικονομίες κλίμακας, θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στις αρχές του χρόνου από τη Βουλή.

Ο στόχος είναι μέχρι και το τέλος του χρόνου να έχουν υλοποιηθεί έργα και μεταρρυθμίσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 δισ. ευρώ και να έχει προχωρήσει η προετοιμασία μιας σειράς έργων υποδομής εθνικής σημασίας που θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι και το τέλος του 2025.

Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι μέσα στον χρόνο να γίνει και μια δυναμική εκκίνηση του σκέλους των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο επίσημος στόχος είναι μέσα στον χρόνο να ξεκινήσουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι προσδοκίες είναι μέχρι και το τέλος του 2022 να έχουν δεσμευτεί σε επενδύσεις πόροι από τα δάνεια του “Ελλάδα 2.0” ύψους 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα χρήματα που θα διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτουν τους προϋπολογισμούς των επενδύσεων σε ποσοστό από 30% έως και 50% του Προϋπολογισμού, οι επενδύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022 μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσουν περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Ο ρυθμός υλοποίησης επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Στην κατεύθυνση αυτή, τις προηγούμενες μέρες υπογράφηκαν συνολικά έξι συμβάσεις συμμετοχής εμπορικών τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, συμβάσεις υπέγραψαν η Εθνική, η Alpha Bank, η Πειραιώς η Eurobank, η Optima Bank και η Παγκρήτια και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογραφεί και μια έβδομη, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαζί με την ΕΤΕπ, η οποία θα συμμετέχει με χρηματοδότηση 5 δισ., και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), που θα συμμετέχει με 1 δισ. ευρώ, η τραπεζική χρηματοδότηση για τις ιδιωτικές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα αγγίξει τα 13 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες επενδυτικές προτάσεις που θα εγκριθούν και θα αρχίσουν να χρηματοδοτούνται αναμένεται να έρθουν περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 2/1/2022]