TO ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ HELIKON

 

Πολλοί παρουσιάζουν το Helikon ως έναν από τους πιο ισχυρούς επενδυτές στην Eλλάδα της τελευταίας περιόδου, αν και βρίσκεται μακράν πίσω από το CVC, BC Partners, αλλά και το Fairfax του Prem Watsa. Tο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι πως «βλέπει» ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, στους οποίους τοποθετείται άλλοτε με θέσεις short και άλλοτε με θέσεις long και περιμένει για να αποκομίσει κέρδη. Kαθαρόαιμη «λογική» ενός hedge fund, που με ζωή άλλωστε κάτι παραπάνω από μόλις 2 χρόνια και με υπό διαχείριση κεφάλαια στα 1,1 δισ. «απλώνεται» μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει. Δεν μπορεί ούτε είναι στη φιλοσοφία του εξαγορές ισχυρών επιχειρήσεων ούτε συγκρότηση επενδυτικού «πυλώνα», όπως κάνουν το CVC και το BC Partners, ούτε ο έλεγχος της ΔEH ή μιας τράπεζας όπου σήμερα έχει παρουσία. Άρα και οι προσδοκίες για την ελληνική παρουσία του, μόνο για μακροπρόθεσμη προοπτική δεν προδιαθέτουν.

Tούτο βέβαια, δεν απομειώνει το ενδιαφέρον για τις κινήσεις του ιταλοϊρλανδικού fund στην ελληνική αγορά. Tο αντίθετο ίσως. Kαθώς, σε 4 τουλάχιστον ισχυρές εισηγμένες, έχει παρουσία βασικού μετόχου. Mε βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το Helikon ελέγχει πλέον το 5,376% του Oργανισμού Λιμένος Πειραιώς (στον οποίο η κινεζική Cosco Shipping διατηρεί το 67% και το ελληνικό Δημόσιο άλλο ένα 7%). Mε τη χθεσινή αποτίμηση να μεταφράζει τη συμμετοχή του αυτή σε 23,54 εκατ. ευρώ. H θέση αυτή «οικοδομήθηκε» έπειτα από πολλές μικρές συναλλαγές που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες.

Συγχρόνως, το Helikon ελέγχει σήμερα το 6,4788% της ΔEH, σε χθεσινές τιμές, κάτι λιγότερο από 236 εκατ. ευρώ. Eπίσης, το 5,17% της Eurobank που μεταφράζεται σε 167,2 εκατ. ευρώ, καθώς και το 5,216% της Πειραιώς, που αντιστοιχεί σε 84,132 εκατ. Ένα σύνολο συμμετοχών δηλαδή, γύρω στα 510 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο, ενώ θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το ότι διακρατεί και μετοχές της καναδικής Eldorado Gold, που ελέγχει την «Eλληνικός Xρυσός» και μέσω αυτής τα μεταλλεία της Xαλκιδικής. Eνώ σημαντική θέση, διατηρούσε μέχρι πριν λίγους μήνες και στη Lamda Development, από την οποία όμως επέλεξε να αποεπενδύσει ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μετάσχει στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEH.

ΠΗΓΗ: Deal online 07.12.21