ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Οι μικρές πόλεις και δήμοι της Μεσογείου προτείνουν βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό τους.

Ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν και πρόκειται να απασχολήσουν τις τοπικές κοινωνίες την επόμενη περίοδο, ειδικότερα μετά την πανδημία του COVID-19. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ως Βιώσιμος Τουρισμός νοείται “ο τουρισμός ο οποίος λαμβάνει πλήρως υπόψιν τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, καλύπτοντας τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας” (WTO, 2019c).

Επιπρόσθετα, ως θρησκευτικός τουρισμός «ορίζεται το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικής σημασίας για λόγους θρησκευτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος»(N 4582/2018-ΦΕΚ 208/Α/11-12-2018).

Στο παραπάνω πλαίσιο και μέσω των εργαστηρίων και της πιλοτικής εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου έργου MED “SUSTOWNS” στο δήμο Αριστοτέλη, το τουριστικό πακέτο το οποίο εκπονήθηκε μέσω του έργου, έχει ως θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό στην λεγόμενη ως “προ του Άθω περιοχή” ή αλλιώς ως “πύλη του Αγίου Όρους”.

Ο δήμος Αριστοτέλη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το όνομά του προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, του οποίου γενέτειρα ήταν τα αρχαία Στάγειρα. Έδρα του δήμου είναι ο οικισμός της Ιερισσού και αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Σταγείρων – Ακάνθου, Αρναίας και Παναγιάς.

Στα όρια του βρίσκονται ο παραδοσιακός οικισμός της Αρναίας και το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Αμμουλιανή. Χαρακτηριστικό στοιχείο όσον αφορά την τοποθεσία της περιοχής είναι η γειτνίαση της με το Άγιο Όρος, καθώς η μετάβαση προς αυτό, γίνεται μέσα από τα όρια του δήμου.

Έχοντας ως σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ποικιλομορφίας της περιοχής σε συνδυασμό με τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους που εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αριστοτέλη, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του έργου SUSTOWNS, προτείνεται τριήμερη εκδρομή στην περιοχή με στόχο την περιήγηση σε ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος και χριστιανικούς τόπους λατρείας της περιοχής.

Κεντρικός γνώμονας κατά το σχεδιασμό αποτέλεσε η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου.

Αναφορικά με τα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος, θρησκευτικά σημεία και οικισμοί έχουν επιλεγεί προσεκτικά, έχοντας ως στόχο την ικανοποίηση του επισκέπτη και την γνωριμία του με το θρησκευτικό-πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Τόσο τα θρησκευτικά μνημεία όσο και οι εκκλησίες, σε συνδυασμό με τους πολυάριθμους εορτασμούς που σχετίζονται με τη θρησκευτική πίστη, υπόσχονται να προσφέρουν στους επισκέπτες μια αυθεντική, συναρπαστική και πνευματική εμπειρία. Παραδοσιακά χωριά, ένα φιλόξενο περιβάλλον, καλό φαγητό και πολλές άλλες τουριστικές δραστηριότητες συμπληρώνουν την εικόνα ενός πολύ υποσχόμενου τουριστικού προορισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στις εκάστοτε περιοχές καθώς και την τάση στροφής των επισκεπτών προς εναλλακτικές και πιο βιώσιμες μορφές τουρισμού μετά την πανδημία του COVID-19, οι μικρές πόλεις και οικισμοί του Μεσογειακού Χώρου μπορούν να επωφεληθούν, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ένας από τους βασικούς στόχους του έργου INTERREG MED “SUSTOWNS” αποτελεί η αναζήτηση καλών πρακτικών έτσι ώστε οι μικρές πόλεις και οικισμοί της Μεσογείου να αποφύγουν τις συνέπειες από την βίαιη πτώση του τουρισμού λόγω της πανδημίας αλλά και τον εντοπισμό νέων μεθόδων που μπορούν να σταθεροποιήσουν τον τουρισμό, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, μέσω του εναλλακτικού-βιώσιμου τουρισμού.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου έγινε στους Δήμους Βόλβης και Αριστοτέλη και το προαναφερθέν πακέτο Προσκυνηματικού Τουρισμού αποτελεί ένα από τα αποτελέσματα μιας σειράς δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού που έγιναν στους δύο δήμους.

Το έργο SUSTOWNS ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Στο έργο συμμετέχουν 10 εταίροι από 7 διαφορετικές Χώρες. Εταίρος του έργου στην Ελλάδα είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. 

Διαβάστε εδώ τι περιλαμβάνει το τριήμερο πρόγραμμα του Τουριστικού Πακέτου Προσκυνηματικού Τουρισμού στο δήμο Αριστοτέλη:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, 19/10/2021]