ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2022 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Εβδομάδα αξιολόγησης ήταν αυτή που πέρασε για το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα επικοινωνιακό και ουσιαστικό rebound μετά τον πολύ δύσκολο για εκείνην Αύγουστο. Ενα come back, μέσα από την οικονομία.

Οι συσκέψεις είχαν ως κυρίαρχο θέμα το κατά πόσο οι πολίτες αντιλήφθηκαν τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και αν έδειξαν να τα επικροτούν. Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε νικητής και αυτός είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως δείχνουν άλλωστε  όλες οι μετρήσεις υπάρχει απόλυτη πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού μετά και τη ΔΕΘ με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να είναι 10-11 μονάδες και πάνω. 

Παρά την γενική ικανοποίηση υπάρχουν ορισμένα ποιοτικά στοιχεία  των ερευνών που ανησυχούν τα κυβερνητικά στελέχη. Στοιχεία που αποτυπώνουν κάποια δυσαρέσκεια για την πολιτική της ΝΔ. Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά καθορίζουν τις κυβερνητικές επιλογές του επόμενου διαστήματος, με στόχο τη βελτίωση του κλίματος και σε αυτό το πεδίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα θελήσει με συγκεκριμένα μέτρα να κάνει τους πολίτες να νιώσουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μεταφράζεται σε βελτίωση της θέσης των μεσαίων και πιο αδύναμων στρωμάτων. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου  ήδη επεξεργάζονται κινήσεις μέσα από τις οποίες θα φτάσουν χρήματα στις τσέπες των πολιτών ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προτάσεις για εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας που τόσο ταλαιπωρήθηκαν αλλά και στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Όπως πάντως ξεκαθαρίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη από τη βελτίωση της οικονομίας θα βγουν κερδισμένοι όλοι. 

«Ας μην παρεξηγούνται όσα λέγονται για την οικονομική ανάπτυξη και τους μικρομεσαίους. Ασφαλώς και θέλουμε οι μικροί να γίνουν μεσαίοι και η μεσαίοι, αν γίνεται, μεγαλύτεροι. Αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη λαϊκή. Άρα είναι δίπλα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο μαγαζί της γειτονιάς, στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όλους αυτούς που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και των λαϊκών τάξεων», τονίζει η ίδια πηγή αποτυπώνοντας την τακτική των επόμενων μηνών. 

Οι ίδιες πληροφορίες ξεκαθαρίζουν ότι οι πολίτες, κυρίως πιο ευάλωτοι και οι μη προνομιούχοι, θα δουν ίσως ακόμα και εντός του 2022 αυξήσεις στα εισοδήματα τους. Οι ίδιες πηγές ακόμα δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή περίοδο που θα δουν οι πολίτες το οικογενειακό ταμείο να αυξάνει, όμως είναι σαφές ότι όλα θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο και όχι εντός του 2023, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει η χώρα, κάτι που ήδη υπονόησε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 26/9/2021]