ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

“Βλέπω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε μεγάλη αύξηση των εισοδημάτων, ειδικά σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους. Τότε θα είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης”. 

Αυτό τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε πάνελ για το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο εκδήλωσης του οικονομικού φόρουμ των Δελφών που έγινε για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.

Μιλώντας για τις δυνατότητες που θα δημιουργήσει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια και παίρνοντας αφορμή από την παρατήρηση του προκαθήμενου του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ότι πλέον στον Τουρισμό υπάρχει ζήτηση προσωπικού που δεν καλύπτεται και οι αμοιβές έχουν αρχίσει να αυξάνονται, άρπαξε την ευκαιρία και τόνισε: Οι μισθοί δεν θα αυξηθούν με διαταγή κάποιου υπουργού. Αυτό θα γίνει όταν η ζήτηση εργασίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.

Προηγουμένως ανέπτυξε τον σχεδιασμό για όσο το δυνατό μεγαλύτερη μόχλευση ιδιωτικών πόρων σε όλες τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης (δηλαδή το πρόγραμμα εξοικονομώ) των δημοσίων κτηρίων οι φορείς που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση δημόσιων υποδομών θα πρέπει να αναζητήσουν και ιδιωτικούς πόρους για να τύχουν της επιδότησης.

ο ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε μια σειρά επιδοτήσεων που αφορούν τα Πανεπιστήμια και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του Ταμείου για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. “Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αναζητήσουν και σε αυτή την περίπτωση πόρους ιδιωτών αν θέλουν να επιδοτηθούν” είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που προϋποθέτουν εκ των πραγμάτων κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων σε έργα άρδευσης σε όλη τη χώρα, την υγεία και την πολιτική προστασία. 

Τέλος σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα, θύμισε ότι εισάγεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα η απαραίτητη προϋπόθεση για χρηματοδότηση από το τρίτο μέρος που εξασφαλίζει εκ των προτέρων την κινητοποίηση των ιδιωτικών πόρων. Τόνισε μάλιστα ότι έχει ιδιωτικοποιηθεί και η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, έχοντας μεταφέρει τον ρόλο αυτό στις τράπεζες και σε πιστοποιημένους ιδιώτες. “Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα χρειάζονται πια καμία υπογραφή από δημόσιο υπάλληλο” είπε χαρακτηριστικά. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 4/7/2021]