ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Σε…κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί λοιμωξιολόγοι για τη μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού, που αποτελεί το πλέον μεταδοτικό στέλεχος από την αρχή της πανδημίας. 

Μετά τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για την ανάγκη εμβολιασμού νέων, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, με στόχο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχει χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας στην κοινότητα, σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συγκαλεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις στο Μαξίμου δε θα έχουν ως επίκεντρο μόνο τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, αλλά και τις διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Εφόσον, δε, αυτές “κλειδώσουν”, θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ακολουθήσει η εξειδίκευση των διευκολύνσεων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσα από το νέο κύμα κινήσεων που θα έρθουν στο προσκήνιο, είναι όχι μόνο η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη, αλλά και το…χτίσιμο ισχυρών αναχωμάτων, προκειμένου να μην προκύψουν…πισωγυρίσματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Δηλαδή, καταστάσεις που βιώσαμε στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο επιδημικό κύμα. “Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, όπου δεν είχαμε επιλογές, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του πια. Εάν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί, αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να αρρωστήσει από ό,τι αν είναι εμβολιασμένος. Είμαι, λοιπόν, πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε. Ούτε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μέσα από την σταθερή επιτήρηση, να εντοπίζουμε, ενδεχομένως, τοπικές εξάρσεις τις οποίες θα πρέπει να ελέγχουμε. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο να ελέγξεις μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της από το να την αφήσεις να ξεφύγει από τον έλεγχο σου. Αλλά και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα και απέναντι σε οποιαδήποτε μετάλλαξη που μπορεί να ακολουθήσει, υπάρχει μια απάντηση μόνο, θα το ξαναπώ για χιλιοστή φορά, αυτή είναι ο εμβολιασμός”, τόνισε, από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσον αφορά στις διευκολύνσεις, αυτό που εξετάζεται είναι:

  • -Η ελεύθερη είσοδος σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι.
  • -Η ελεύθερη παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα.
  • -Η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Σε αυτήν την περίπτωση θα δημιουργηθούν δύο ταχύτητες. Καταρχάς, θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και το 90%. Η άλλη ταχύτητα θα είναι τα καταστήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων θα επιλέξουν να υποδέχονται και μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα παραμείνουν σε ισχύ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή.

Πέραν των διευκολύνσεων, η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα…τρέξει και μία ακόμα καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αξία του εμβολιασμού, προκειμένου να πειστούν όσοι εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί να…κλείσουν τα ραντεβού τους σε ένα από τα περίπου 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν ανά την Επικράτεια.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 28/6/2021]