ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ “ΣΠΡΙΝΤ” ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

Στην τελευταία στροφή πριν την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου και το κυβερνητικό επιτελείο εντείνει διαρκώς τις κινήσεις στη…σκακιέρα των διεθνών μηνυμάτων περί της ασφάλειας, με την οποία η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες της στους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Με…αέρα στα πανιά της τουριστικής στρατηγικής τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των εμβολιασμών στην κοινότητα και τα τεστ αυτοδιάγνωσης που μετατρέπονται στον επόμενο μεγάλο σύμμαχο, βαδίζοντας τη γέφυρα επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, η 15η Μαΐου μετατρέπεται σε ημερομηνία-κλειδί για τη μέγιστη επιδίωξη της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, κρατώντας σταθερά την πυξίδα της αισιοδοξίας για ένα καλοκαίρι διαφορετικό από αυτό του 2020, όσο το τέμπο της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων απορροφά τους κραδασμούς της μετάβασης στη μετά την πανδημία εποχή.

“Έχουμε χορηγήσει πάνω από 3,2 εκατομμύρια δόσεις στην Ελλάδα…Και καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μας σχετικά σύντομα. Προς το παρόν, όλοι οι πολίτες άνω των 30 μπορούν να εμβολιαστούν. Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως τα μαντάτα είναι καλά. Θεωρώ πως ο τουρισμός μας έχει αντλήσει μεγάλη εμπειρία από την περυσινή χρονιά. Θα ανοίξουμε με τρόπο ασφαλή και προστατευμένο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε το πακέτο της “ελληνικής εμπειρίας” στους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι”, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom που διοργάνωσε η εφημερίδα “Financial Times”.

Ως ο πρωθυπουργός που πρώτος έφερε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ατζέντας το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα είναι “διαθέσιμο σχετικά γρήγορα”, αποτελώντας μία ακόμα προστιθέμενη αξία στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της επόμενης ημέρας του τουριστικού κλάδου. “Πιστεύω πως θα υπάρξει πίεση από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο να μπορέσουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, αλλά να είναι και σε θέση να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσής τους χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με το να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία. Αναμένουμε αμοιβαιότητα και από άλλες χώρες, ουσιαστικά τις ίδιες υποχρεώσεις για αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους με αυτές που θα επιβάλλουμε σε όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Το…κλειδί της ασφάλειας

“Ασφάλεια”. Λέξη-αιχμή, η οποία συμπυκνώνει και διαπερνά κάθετα την εικόνα που εκπέμπει και θα συνεχίσει να εκπέμπει η χώρα, εν αναμονή του πρώτου τουριστικού κύματος, μετά την 15η Μαΐου. Και το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του κλάδου-κλειδί για την οικονομία και την πολυπόθητη ανάπτυξη, περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας:

  • -Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ. “Εάν θέλει κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα, χωρίς να υποβληθεί σε περιορισμούς καραντίνας, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία βεβαίωση πως έχει περάσει πια την ασθένεια ή ένα αρνητικό τεστ, PCR ή αντιγόνου. Ουσιαστικά αυτή είναι η βάση αυτού που στην Ευρώπη αποκαλούμε το πράσινο διαβατήριο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
  • -Την ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων για τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων στα σύνορα.
  • -Τον εμβολιασμό όσων απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και την χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης. “Πιστεύω ότι το self-test είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο που διαθέτουμε, όχι μόνο για τα σχολεία αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα…Εκτός από τον ιδιωτικό τομέα θα προστεθεί και ο τομέας του τουρισμού, o οποίος είναι πολυσύνθετος. Αναμένουμε πως οι περισσότεροι από το προσωπικό φιλοξενίας θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, αλλά ακόμα και αν δεν έχουν εμβολιαστεί, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέσω μαζικών τεστ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
  • -Τα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών κορονοϊού.
  • -Tην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 6/5/2021]