ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης από Λιβύη: Σημαντικό για την Ελλάδα να ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

Σαφές μήνυμα ότι για να επανεκκινήσουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη πρέπει να ακυρωθούν τα παράνομα έγγραφα που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, είναι κάτι το οποίο έχουν ζητήσει, εξάλλου, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρωθυπουργός δήλωσε ότι  «ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος-Τουρκίας και Τουρκίας- Λιβύης για των καθορισμών ΑΟΖ για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών στην περιοχή της Μεσογείου.  «Κάθε χώρα υπερασπίζει τα συμφέροντα της, το ίδιο πράττει και η Λιβύη» είπε. 

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι «θεμέλιο της σχέσης μας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας», καθώς και ότι «γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης».

Τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει «σε πλήρη αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας με τη Λιβύη, άλλα και της συνεργασίας σε πεδία, όπως ο τουρισμός. Είναι παραδοσιακός ο δεσμός μας στην άμυνα και την ασφάλεια», προσθέτοντας ότι πάνω από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει από σχολές ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Επεσήμανε ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηδση που διεκόπη το 2010».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι καιρός  να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και, καθώς μετά την Πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει και το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Πρωθυπουργό -και με την ομάδα του, με τους Υπουργούς του- συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Αλλά υπάρχουν και άλλα πεδία, όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, όπου επίσης μπορούν να γίνουν πολλά. 

Και πρόσθεσε: Πρωταγωνιστεί, ασφαλώς και η πλήρης αποκατάσταση της ενεργειακής μας συνεργασίας. Που, μάλιστα, θα μπορούσε να επεκταθεί και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου σήμερα διαμορφώνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις

Όπως, βέβαια, παραδοσιακός μας δεσμός είναι κι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Κύριε Πρωθυπουργέ, περισσότεροι από 280 Λίβυοι αξιωματικοί έχουν αποφοιτήσει τις τελευταίες δεκαετίες από τις σχολές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής έχουν εκπαιδευτεί και εκπαιδεύονται στελέχη της Λιβυκής Ακτοφυλακής κάτι το οποίο αποκτά και ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία καθώς η ακτοφυλακή σας πρωταγωνιστεί στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών. Συνεπώς και εδώ η συνεργασία μας έχει ισχυρές ρίζες και έχει και ευρύ μέλλον.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 6/4/2021]