ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ J&J – ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΕΞΗΓΟΥΝ

Μετά την προσωρινή διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και το προσωρινό πάγωμα των παραδόσεων μεγάλων ποσοτήτων στα Ευρωπαϊκά κράτη, νέο πλήγμα δέχεται παγκοσμίως και στην Ελλάδα η εκστρατεία εμβολιασμού, που δεν έχει προλάβει να ανακάμψει από τις αναταράξεις τις οποίες προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα η συσχέτιση σπάνιων θρομβώσεων και του σκευάσματος της AstraZeneca.

Δυο ειδικοί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η πρόεδρος, καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμώξεων Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου απαντούν στα ερωτήματα για το πώς επηρεάζουν αυτές οι εξελίξεις το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

– Τι ακριβώς συνέβη στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σταμάτησε η χορήγηση του στις ΗΠΑ με απόφαση του FDA μετά την εμφάνιση σπάνιας θρόμβωσης σε έξι εμβολιασμένες γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Σε όλα τα περιστατικά, η θρόμβωση εμφανίστηκε σε διάστημα από μια έως τρεις εβδομάδες από την χορήγηση της μιας και μοναδικής δόσης του εμβολίου. Μία από τις γυναίκες αποβίωσε ενώ μια άλλη στην Νεμπράσκα νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση προτού ξεπεράσει τον κίνδυνο.

– Μήπως ο FDA βιάστηκε να «παγώσει» τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Johnson & Johnson;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA πήρε μία απόφαση προληπτικά σε μια κίνηση που φανερώνει άριστα αντανακλαστικά -με δεδομένα και τα πολύ πρόσφατα συμβάντα μετά το εμβόλιο της Astra Zeneca – επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργεί άριστα η φαρμακοεπαγρύπνηση καθώς σε 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν έξι περιστατικά σπάνιας θρόμβωσης σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Από τις γυναίκες που υπέστησαν θρόμβωση μία αποβίωσε, ενώ άλλη μία νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Αλεξίας Σβώλου, 14/4/2021]