ΠΩΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ «ΦΙΛΕΤΟ» ΤΗΣ SINGULARLOGIC

Όταν τον Μάιο του 2014 ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Epsilon Net Γιάννης Μίχος κέρδιζε από την πρώτη Κυριακή τον πρώην υπουργό Χρήστο Πάχτα στις εκλογές για το δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής αρκετοί στοιχημάτιζαν πως το μικρόβιο της πολιτικής επικράτησε. Όμως ο Γ. Μίχος δεν έκλεισε ούτε χρόνο στη θέση του δημάρχου την οποία είχε κερδίσει με τη στήριξη του «κινήματος» κατά της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική.

Στα τέλη Απριλίου 2015 ανακοίνωσε την παραίτησή του και αφιέρωσε ολόκληρο το χρόνο του στην Epsilon Net. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάει και άσχημα: Όταν περνούσε την πόρτα του δημαρχείου Αριστοτέλη είχε μια εταιρεία με ετήσια έσοδα (το 2013) 7,8 εκατ. ευρώ και κέρδη μόλις 100.000 ευρώ. Το 2020 έκλεισε με την Epsilon Net με σχεδόν τριπλάσια έσοδα, κοντά στα 21,6 εκατ. ευρώ, και κέρδη μετά φόρων 3,3 εκατ. Η μεγάλη άνοδος της κερδοφορίας αποτέλεσε και μια απάντηση στους ανταγωνιστές του που υποστήριζαν πως η ταχεία ανάπτυξη της Epsilon Net έγινε τα τελευταία χρόνια σε βάρος της κερδοφορίας.

Η συμφωνία με τη SingularLogic

Με τη συμφωνία για έλεγχο του βραχίονα επιχειρηματικού λογισμικού της SingularLogic, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Μίχος κάνει ένα ακόμα βήμα για την ισχυροποίηση του ομίλου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως η συμμαχία με την Space Hellas για την απόκτηση της SingularLogic «δεν θα του βγει σε καλό». Όμως ο επικεφαλής της Epsilon Net βρέθηκε με το αξιόλογο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων της SingularLogic αφήνοντας τον τομέα μεγάλων έργων, αλλά και το σύστημα διενέργειας των εκλογών, στη Space Hellas.

Η Space Hellas, βέβαια, αναμένεται να επωφεληθεί από τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται την επόμενη περίοδο, αλλά και το γεγονός πως διατηρεί το χαρτοφυλάκιο μεγάλων πελατών. Επιπλέον, οι διοικήσεις των δύο αγοραστών της SingularLogic έχουν ξεκαθαρίσει πως οι δύο εταιρείες που δημιουργούνται μέσω της κατανομής δραστηριοτήτων μπορεί να έχουν ξεχωριστά ΑΦΜ, αλλά θα αναπτυχθούν ως ενιαίος όμιλος.

Οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ευνοούν την Epsilon Net και τις άλλες εταιρείες πληροφορικής στο χώρο των λογιστικών εφαρμογών. Ταυτόχρονα εξαιτίας της πανδημίας οι ελληνικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν πως πρέπει να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επιπλέον υπάρχει σαφής τάση συγκέντρωσης με σειρά εξαγορών στην ελληνική αγορά λογισμικού με την Epsilon Net και τους ανταγωνιστές της να «σκουπίζουν» μικρότερες εταιρείες που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις προς τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να παρέχουν συνολικές λύσεις προς την πελατεία τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η πορεία του Γ. Μίχου

Γιος μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη ο Γ. Μίχος τελείωσε τη Βιομηχανική Σχολή και πέρασε από αρκετές δουλειές μέχρι να επικεντρωθεί στον τομέα των συμβούλων επιχειρήσεων. Το 1992 ίδρυσε την Ελληνική Αναπτυξιακή που ειδικεύονταν σε υπηρεσίες και εκπαίδευση στελεχών σε φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα, ενώ εξέδιδε και περιοδικό με φορολογικά και οικονομικά θέματα.  Όμως το χάος με τη φορολογική νομοθεσία τον οδηγεί στην ίδρυση της Epsilon Net πρώτο προϊόν της οποίας ήταν μια ψηφιακή βάση φορολογικής και εργασιακής νομοθεσίας. Ακολούθησαν οι επενδύσεις σε εφαρμογές λογισμικού για λογιστήρια και μισθοδοσία τομείς που διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς.

Η προσθήκη του πελατολογίου της SingularLogic ανοίγει στον Γ. Μίχο την πόρτα σε νέους μεγάλους πελάτες. Στο ερώτημα αν «θα πουλάει λογισμικό της Epsilon Net ή της SingularLogic απαντάει πως οι λύσεις των δύο εταιρειών είναι συμπληρωματικές».

[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, του Φώτη Κόλλια, 11/3/2021]