Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Με μέτρα στήριξης αλλά και ανάπτυξης επιχειρήσεων προϋπολογισμού περίπου 2 δισ.,  θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι,  το “πακέτο” των 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, που συμφώνησε πρόσφατα η Ελλάδα με τους θεσμούς και αποτυπώθηκε στην έκθεση για την 9η αξιολόγηση. 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο Capital.gr, μέσα στον μήνα, αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τα δύο βασικά μέτρα “μετάβασης” της οικονομίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή. Το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών,  μεπροϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλύψει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και το μέτρο της επιδότησης δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων,  (δίδυμο του προγράμματος “Γέφυρα” για δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία) με προϋπολογισμό 300-350 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά μέτρα, θα υλοποιηθούν από τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές του 2022. 

Η επόμενη γενιά μέτρων, έχει ως προϋπόθεση ότι μέσα στον Απρίλιο οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει,  η οικονομία θα λειτουργεί σχεδόν κανονικά και ο τουρισμός θα περιμένει τους πρώτους τουρίστες. 

ε αυτή τη βάση, τα μέτρα δεν θα στηρίζουν απλώς τις επιχειρήσεις αλλά θα βοηθούν να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Αρωγός στη νέα γενιά μέτρων θα είναι και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα γίνουν ενισχύσεις που θα διατεθούν: 

  • Σε εξαγωγικές επιχειρήσεις για την κάλυψη επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα στοχεύουν στη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων, με στόχο την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση ξένων αγορών.
  • Σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του φαινομένου του θερμοκηπίου, την ανακύκλωση και την επεξεργασία απορριμμάτων. Επίσης,  θα επιδοτούνται αυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, είτε παράγοντας μηχανήματα,  είτε παράγοντας οι ίδιες ενέργεια από ήπιες μορφές ενέργειας.
  • Σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ψηφιακές τεχνολογίες, είτε αλλάζοντας την αλυσίδα παραγωγής τους,  είτε επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους.
  • Σε επιχειρήσεις που θέλουν να συνεργαστούν ή να εξαγοράσουν άλλες, ώστε να μεγαλώσουν στο μέγεθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  θα επιδοτούνται επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα στοχεύουν στη δημιουργία συνεργασίας εταιρειών,  ή μιας μεγαλύτερης εταιρείας η οποία, μέσω της μεγέθυνσης θα αποκτήσει τραπεζικό προφίλ και θα μπορεί να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική εντός και εκτός Ελλάδας. 

Κοινότητες ΦΠΑ 

Μέσα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για το 2021,  είναι η δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία “κοινοτήτων ΦΠΑ” η οποία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη,  στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιδέα βασίζεται στη συνεργασία ομοειδών επιχειρήσεων,  στις οποίες μια θα είναι η “μητρική” και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες,  τουλάχιστον στο τμήμα που θα αφορά την ενιαία διαχείριση του ΦΠΑ. Το κέρδος από μια τέτοια συνεργασία,  είναι ότι οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα λειτουργούν ως μια φορολογική οντότητα απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό, θα έχει ως πλεονέκτημα μείωση του λειτουργικού κόστους για κάθε μια επιχείρηση με τη “μητρική” -με κάποια συνδρομή από τις υπόλοιπες-  να διαχειρίζεται τις πληρωμές ΦΠΑ.

Παράλληλα βέβαια θα υπάρχει και το κέρδος των ταχύτερων επιστροφών ΦΠΑ,  στην οντότητα και άρα,  σε κάθε μια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 3/3/2021]