ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕΙ 3,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΝΤ

Περαιτέρω βελτίωση του προφίλ χρέους και ένα σήμα προς τις αγορές,  ότι η Ελλάδα μπορεί να εξοφλεί πρόωρα ακριβό χρέος ακόμη και σε εποχή πανδημίας, βρίσκονται πίσω από την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 3,3 δισ. χρέους προς το ΔΝΤ.

Η πρόταση που έστειλε πριν από περίπου 10 ημέρες το υπουργείο Οικονομικών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αφορούσε την πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας για το 2021 και το 2022. Το συνολικό ποσό της οφειλής που ζητά να προεξοφλήσει η Ελλάδα προς το Ταμείο είναι περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, στο τελευταίο Eurogroup, απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  δήλωσε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ελλάδας και εκτίμησε ότι είναι εφικτό το αίτημα να γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη ως τις αρχές Μαρτίου. Η διαδικασία μέχρι να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει την αποπληρωμής θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ του Μηχανισμού αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας,  Φινλανδίας,  Αυστρίας και Σλοβακίας. Ουσιαστικά,  η έγκριση συνίσταται στο ότι ο ΕΜΣ,  ο προκάτοχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα συνολικά 260 δισ. ευρώ,  θα δεχθούν να πληρωθεί πρόωρα το ΔΝΤ, χωρίς να διεκδικήσουν και οι ίδιοι αντίστοιχο δικαίωμα ως βασικοί δανειστές της Ελλάδας.

Με την αποπληρωμή άλλων 3,3 δισ. ευρώ από το χρέος του ΔΝΤ,  θα μείνει ένα μικρό υπόλοιπο ύψους λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ Η ύπαρξη ενός υπολοίπου,  έχει και στρατηγικό ρόλο. Από το 2018,  τόσο η EE όσο και ο ΕΜΣ είχαν ξεκαθαρίσει ότι στους επόπτες της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα θα είναι και το ΔΝΤ.

Η παρουσία με εποπτεία από το ΔΝΤ θα μπορούσε να υπάρχει,  μόνο αν η Ελλάδα έχει ακόμη μια οφειλή στο Ταμείο. Διαφορετικά το Ταμείο θα μπορούσε να έχει μια ετήσια χαλαρή παρακολούθηση που έχει για τις οικονομίες των κρατών μελών του με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του.

Ποιο θα είναι το κέρδος 

Το κέρδος που θα έχει η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου,  αποτιμάται και σε χρήματα είναι αλλά και σε θετικούς συμβολισμούς. Σε χρήματα,  η χώρα θα έχει ένα κέρδος περίπου 40 εκατ. ευρώ από τόκους. Παράλληλα μέσα από την αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ η Ελλάδα μειώνει την έκθεσή της σε χρέος που αποτιμάται και σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (Special Drawing Rights) δηλαδή της λογιστικής νομισματικής μονάδας του ΔΝΤ που είναι ευάλωτα σε συναλλαγματικούς και επιτοκιακούς κινδύνους. Με την αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα απαλείψει περίπου 1,5 δισ. σε SDR.

Σε συμβολικό επίπεδο,  η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει ότι ακόμη και μέσα στην πανδημία με τις δημοσιονομικές ανάγκες να αυξάνονται λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας,  έχει το περιθώριο να κάνει βήματα προς την κανονικότητα αποπληρώνοντας παλιό και ακριβό χρέος, επιμηκύνοντας τον μέσο χρόνο ωρίμανσης. Με τον τρόπο αυτό,  το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών που δανείζουν πλέον την Ελλάδα με επιτόκια όπως το 0,8% της τελευταίας έκδοσης του 10ετούς ή τα μόνιμα πια αρνητικά επιτόκια των εντόκων ομολόγων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 17/2/2021]