ΤΑΜΕΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Άλλη μία, την τρίτη κατά σειρά, μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των εισφορών των πληττόμενων επιχειρηματιών οι οποίες γεννήθηκαν στο περυσινό lockdown εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας με γνώση των εξελίξεων στον προϋπολογισμό των Ταμείων.

Το βασικό σενάριο, το οποίο έχει ήδη πέσει στο τραπέζι στις πρώτες επαφές αρμόδιων κύκλων με ευθύνη τον προγραμματισμό των εσόδων-δαπανών του e-ΕΦΚΑ για το νέο έτος, προβλέπει την παράταση πληρωμής των εν λόγω εισφορών τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, αντί του Απριλίου, οπότε λήγει η υφιστάμενη προθεσμία.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, θα λάβει παράταση και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 12-24 δόσεων, η οποία λήγει στα τέλη Ιουλίου. 

Η λύση αυτή εξετάζεται προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα υπερ-ρύθμιση (π.χ. 48, 120 δόσεων κ.λπ.) των οφειλών των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών, όχι μόνο του πρώτου lockdown, αλλά και του τρέχοντος, δεύτερου, ή ακόμα και γενικότερα των οφειλών των επιχειρηματιών πριν από την πανδημία.

Χωρίς να αποκλείεται πλήρως μια τέτοια διέξοδος στον “όγκο” των χρεών που έχει “φορτώσει” η κορονο-κρίση στις πλάτες των επιχειρηματιών, με δεδομένες τις καλύτερες σε σχέση με το πρώτο lockdown εισπρακτικές “επιδόσεις” των Ταμείων από εργοδοτικές εισφορές (-15% στο δεύτερο lockdown, έναντι -40% στο πρώτο lockdown), εκτιμάται −προς το παρόν– πως είναι προτιμότερη μια νέα αναστολή πληρωμών και η διατήρηση της υφιστάμενης ρύθμισης. Και αυτό προκειμένου να μη διαμορφωθεί, ειδικά εν μέσω αυτής της οικονομικά-δημοσιονομικά αμφίβολης φάσης, καμία “κουλτούρα” του τύπου “δεν πληρώνω” προς τα Ταμεία εν αναμονή ακόμα μίας ρύθμισης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Το σχέδιο

Από αυτή την άποψη, για την ώρα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος μια πιο “ασφαλής” για τις αντοχές των Ταμείων διέξοδος σε σχετικά με τις εισφορές των πληττόμενων εργοδοτών για το τρίμηνο διάστημα Φεβρουαρίου-Aπριλίου 2020 και τις εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για το 4μηνο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020.

Η υφιστάμενη προθεσμία αποπληρωμής τους λήγει στις 30 Απριλίου. Συνεπώς, σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, οι πληττόμενοι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν εισφορές 3 μηνών, ενώ οι πληττόμενοι επαγγελματίες εισφορές 4 μηνών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το καταβλητέο συνολικό ποσό ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε επίπεδο λίγο κάτω από το μισό των εισφορών που καταβάλλουν κάθε μήνα όλοι οι ασφαλιστικά ενήμεροι εργοδότες και οι επαγγελματίες.

Κάτι τέτοιο, επισημαίνουν υπηρεσιακά στελέχη στο “Κ”, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως τον ερχόμενο Απρίλιο, σε συνθήκες που μόλις κατά τον τρέχοντα μήνα, έπειτα από δύο μήνες lockdown, άνοιξε ένα μέρος της αγοράς (εμπόριο), ένα άλλο μεγάλο μέρος της (εστίαση) θα παραμείνει κλειστό, ενώ δεν αποκλείεται στον ορίζοντα ένα νέο lockdown.

Eξάλλου, ακόμα και αν μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο έχει ξεκαθαρίσει θετικά το πεδίο της πανδημίας (με ή χωρίς ένα νέο lock down), εκτιμάται πως δεν θα μπορεί να ζητηθεί από τους πληττόμενους επιχειρηματίες να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό στα Ταμεία που αφορά το παρελθόν, την ίδια ώρα που θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και θα είναι ζητούμενη η διατήρηση της απασχόλησης.

Από αυτή την άποψη, θα ήταν χρήσιμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια νέα τρίμηνη (έως τις 31 Ιουλίου) ή και εξάμηνη (έως τις 30 Σεπτεμβρίου) παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής τους. Έτσι, θα μπορούσε να μετακινηθεί και η προθεσμία δυνατότητας ένταξής τους στη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να μετακινηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ή έως τις 31 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Ο “Γολγοθάς” των πληρωμών

Η αναγκαιότητα για μια νέα παράταση αποπληρωμής των χρεών του πρώτου lockdown υπαγορεύεται −σύμφωνα με τις ίδιες πηγές− και από το γεγονός ότι από τον τρέχοντα κιόλας μήνα “τρέχει” ένα μπαράζ πληρωμών.

Έως 31 Ιανουαρίου θα πρέπει οι επιχειρηματίες, των οποίων ανεστάλησαν οι οικονομικές δραστηριότητες με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, να πληρώσουν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους που έπρεπε να πληρωθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Και αυτό λόγω της παράτασης την οποία έδωσε το υπ. Εργασίας.

Επίσης, έως τις 31 του τρέχοντος μηνός θα πρέπει όλοι οι μη μισθωτοί να δηλώσουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ανήκουν για φέτος. Αμέσως μετά, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου, θα κληθούν να καταβάλουν τις νέες τρέχουσες εισφορές τους.

Την ίδια ώρα, υπό συνεχή πίεση βρίσκεται το σύνολο των πληττόμενων (κλειστών ή ανοιχτών) εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων, το οποίο βρίσκεται σε ρύθμιση, καθώς παράταση στις απλήρωτες δόσεις του Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 έλαβαν μόνο όσοι πλήρωσαν τον Νοέμβριο του 2020 την τρέχουσα δόση. Όσοι δεν πλήρωσαν τη δόση του Νοεμβρίου έχασαν τη ρύθμισή τους, ενώ όσοι την πλήρωσαν απλώς έλαβαν μια παράταση (ποικίλλει ανά οφειλέτη) για την πληρωμή των ανεξόφλητων δόσεων στο τέλος της ρύθμισής τους. Το ύψος των υπό αναστολή δόσεων ρυθμίσεων αποτιμάται από το υπ. Οικονομικών κοντά στα 250 κατ. ευρώ.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα ειδικά για τους πληττόμενους επαγγελματίες, καθώς, αφού περάσουν από τους “κάβους” της πληρωμής των εκκρεμών δόσεων και των νέων τρεχουσών εισφορών (Ιανουάριος-Φεβρουάριος), θα έρθουν αντιμέτωποι με το επόμενο και αναλογικά μεγαλύτερο “πακέτο” οφειλών.

Ο λόγος για τα χρέη 800.000 επαγγελματιών που προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το έτος 2019. Το ύψος τους αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ ή τα 1.355 ευρώ κατ’ άτομο και πρέπει πληρωθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η 1η δόση εκπνέει την 31η Μαρτίου και η 5η και τελευταία την 31η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Όσοι δεν καταβάλουν τις δόσεις αυτές, θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητά τους, ενώ οι οφειλές αυτές, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες και, έτσι, θα μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Κύκλοι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αναφέρουν στο “Κ” πως η καλύτερη λύση θα ήταν δοθεί νέα, τουλάχιστον εξάμηνη, παράταση για τις οφειλές αυτές.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 26/1/2021]