ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ : «ΚΟΚΚΙΝΟΣ» ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΤΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ «ΕΚΡΗΞΗ» ΣΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές στη χώρα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα, με τους ειδικούς να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια μετά την χαλάρωση των εορταστικών ημερών αναμένεται να είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου πλησιάζει.

Πάντως, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πορεία διασποράς του ιού, την Τρίτη, δείχνουν ότι τα κρούσματα καταγράφουν ήδη αυξητικές τάσεις. Στο επίκεντρο της αύξησης βρίσκεται φυσικά η Αττική στην οποία εντοπίζονται οι περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη περιφέρεια, με τις αρχές να προχωρούν σε παράταση του lockdown στη Δυτική Αττική, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονταν υπό αυτό το καθεστώς.

Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση, αφότου αρχικά επέτρεψαν «μετακινήσεις» και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έσπευσαν να σώσουν ό,τι σώζεται με την ανακοίνωση του σκληρού lockdown στο σύνολο της χώρας -τουλάχιστον- μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Ακόμη ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400. 

Νέα πίεση στο ΕΣΥ – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.

Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαίρι, είπε ο καθηγητής στο MEGA.

«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αρθιμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».

Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μόσιαλου, πριν την 15η Ιανουαρίου δεν θα έχουμε σαφή εικόνα για το αν μπορούμε να επανεκκινήσουμε κάποιους τομείς της αγοράς. Είναι λοιπόν απορία άξιο πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει και πάλι ένα κομμάτι της χώρας, τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καθηγητής ερωτηθείς για το αν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, επεσήμανε πως θα πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία των αρχών της επόμενης εβδομάδας. «Αν τα μέτρα τηρηθούν με αυστηρό τρόπο θα αρχίσει να φαίνεται μια μεγαλύτερη κάμψη πλέον. Αν αυτό δεν φαίνεται τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως είμαστε σε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι πρέπει να γίνει χωρίς να έχουμε τα δεδομένα.

«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων»

«Αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων» προειδοποίησε, στο ίδιο πνεύμα, ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 6/1/2021]