NEW YORK TIMES: ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ

Η αύξηση της φτώχειας και η πτώση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις δημοσκοπήσεις ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απότομη αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

“Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σημείο που είναι έτοιμοι να εξεγερθούν”, δήλωσε ο Οζγκουρ Ακμπας, ιδιοκτήτης ενός παντοπωλείου σε μια πλούσια γειτονιά της πρωτεύουσας της Τουρκίας στην Άγκυρα, περιγράφοντας πώς δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες μπήκαν στο κατάστημά του την περασμένη εβδομάδα, η μια αγόρασε ένα αυγό και η άλλη ζήτησε δωρεάν ψωμί.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll δήλωσε ότι δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης. Την ίδια ώρα, η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος, ανεβάζοντας την τιμή πολλών βασικών αγαθών.

Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέτος είχε τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με μια επιθετική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικές παρεμβάσεις, τα πράγματα ξαφνικά άλλαξαν τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει την έκταση της επιδημίας του κορονοϊού της Τουρκίας, χωρίς να καταγράφει τα ασυμπτωματικά περιστατικά και τα νέα δεδομένα έφεραν ρεκόρ επίπεδα μόλυνσης στη χώρα.

Η κρίση αυτή έρχεται καθώς ο Ερντογάν πρόκειται να χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο όταν ο Πρόεδρος Τραμπ αποχωρήσει τον επόμενο μήνα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γεώτρηση φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ωστόσο, ο Τραμπ είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αναστολής των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, μέχρι αυτόν τον μήνα.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, ο Ερντογάν, διόρισε έναν νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και νέο Υπουργό Οικονομικών στη θέση του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαιρακ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος υποσχέθηκε οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα επέτρεψε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων – με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Μεχμέτ Αλί Κούλατ, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί επιμελώς τις δημοσκοπήσεις.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP έχει πέσει στο 30% ,στο χαμηλότερο σημείο του στα 19 χρόνια που κυριαρχεί στη πολιτική σκηνή της χώρας, σύμφωνα με τη MetroPoll. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι η συμμαχία του κόμματος με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελι θα αποτύχει να εξασφαλίσει στον Ερντογάν το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει προεδρικές εκλογές.

“Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι εύκολες”, δήλωσε ο Άσλι Αϊντίνταμπας συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. “Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να χάσει, εκτός εάν διευρύνει τον συνασπισμό του ή καταφέρει να πείσει ανθρώπους που ψήφισαν για την αντιπολίτευση.”

“Οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι λιγότερο από 50 τοις εκατό”, είπε.

Η έρευνα της MetroPoll διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του Ερντογάν, και το 63% των ερωτηθέντων συνολικά, πιστεύουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε χειρότερη, παρά σε καλύτερη, κατεύθυνση.

Η Χάτσερ Φογκο, του Deep Poverty Network, μια ομάδας που βοηθά τους πωλητές του δρόμου, είπε ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας για την ανακούφιση της αστικής φτώχειας στην Τουρκία δεν έχει δει ποτέ τέτοια δυσφορία.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 28/12/2020]