ΣΗΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιστροφή της οικονομίας στην οδό της ανάκαμψης η οποία και θα επιτρέψει να φανούν τα “κέρδη” από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα παρά την πανδημία, μαζί με την πορεία των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο στοιχεία-κλειδιά στα οποία θα επικεντρωθούν οι οίκοι αξιολόγησης το 2021.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται ο μεγαλύτερος καταλύτης που θα βοηθήσει στην “αλλαγή του παιχνιδιού” για την Ελλάδα, λειτουργώντας ως επιταχυντής της ανάπτυξης, εάν και εφόσον οι πόροι του χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επενδύσεων. Οι διεθνείς οίκοι υπογραμμίζουν τα οφέλη του Ταμείου, διαμηνύοντας πως η εκκίνησή του και η αποτελεσματική απορρόφηση των κεφαλαίων του στρώνει το έδαφος προς περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία και θα τη φέρει πιο κοντά στην “επενδυτική βαθμίδα”, στην κατηγορία των κρατών δηλαδή που θεωρούνται από τους ποιοτικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές ως “επενδύσιμες”. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει αύξηση της ελκυστικότητας των ελληνικών assets, με περαιτέρω οφέλη για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα ξεχώρισε το 2020 στο μέτωπο των αξιολογήσεων των οίκων, καθώς αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως ένα έτος αρνητικών δράσεων σε ό,τι αφορά τα ratings των χωρών από τους “κυρίαρχους” του παιχνιδιού όπως η Moody’s, η S&P, η Fitch, η DBRS αλλά και ο γερμανικός οίκος Scope Ratings, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με τη δυνατότητά του να αιτηθεί στην ΕΚΤ να ενταχθεί σε αυτούς που λαμβάνει υπόψη στις δράσεις πολιτικής της, και τους οποίους συχνά “ακούν” οι επενδυτές.

Το σοκ που προκάλεσε η πανδημία δεν άφησε και πολλά περιθώρια στις ομάδες αξιολογήσεων των οίκων αυτών, καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί αύξηση της “βαθμολογίας” μίας χώρας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που χτύπησε τις οικονομίες και της εκτόξευσης του χρέους. Οι υποβαθμίσεις, λοιπόν, των ratings ήταν αυτές που κυριάρχησαν τους τελευταίους 10 μήνες περίπου και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κάτι που δεν… αφορά ωστόσο την Ελλάδα.

Αν και τον Απρίλιο οι θετικές προοπτικές που έδιναν Fitch, S&P και DBRS προς τη χώρα μας μειώθηκαν “αναγκαστικά” σε σταθερές, καθώς εκείνη τη στιγμή φαινόταν αδύνατο κάποια χώρα να δει αναβάθμιση του rating της (κάτι που υποδηλώνει η ύπαρξη θετικού outlook), η Moody’s επέλεξε να μη “μιλήσει”. Άλλωστε ήδη έδινε σταθερό outlook στην Ελλάδα. Ωστόσο, τον Νοέμβριο αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και να δώσει στη χώρα την αναβάθμιση που “χρωστούσε”. Ο οίκος ήταν ο πιο αυστηρός μεταξύ των τεσσάρων καθώς έως τον Νοέμβριο διατηρούσε τη βαθμολογία του τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (έναντι τριών από S&P και DBRS, και δύο από Fitch) ενώ δεν είχε προχωρήσει σε καμία κίνηση από τον Μάρτιο του 2019.

Μετά την πανδημία

Η αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας ήταν προφανώς ένα ισχυρό σήμα για τους επενδυτές καθώς ήταν η μόνη χώρα μεταξύ των 11 μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρωζώνη (EU11) που είδε εν μέσω κρίσης της πανδημίας αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και η δεύτερη στο σύνολο της Ευρωζώνης (μετά τη Σλοβενία τον Οκτώβριο). Η ισχυρή υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν τον οίκο σε αυτήν την κίνηση, ενώ παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η βελτίωση της θεσμικής ισχύος και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς και η πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως η πανδημία δεν ανέκοψε την ανοδική τροχιά στην οποία βρισκόταν η αξιολόγηση της Ελλάδας, και το επόμενο διάστημα, με βάση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, αναμένεται αυτή η τροχιά να πάρει περισσότερη… φόρα. Το μόνο εμπόδιο που έφερε η κρίση COVID-19 σε αυτό το μέτωπο είναι πως ενδέχεται να καθυστερήσει την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα, πάντως, είναι επιλέξιμα στο PEPP της ΕΚΤ, εξουδετερώνει τη ζημία του να μην έχει η Ελλάδα βαθμολογία Investment Grade σε αυτό το στάδιο.

Όπως σημειώνει και η Citi, η Ελλάδα ξεχώρισε φέτος καθώς εν μέσω πανδημίας είδε την αναβάθμιση του rating της τη στιγμή που οι κινήσεις των οίκων γενικότερα ήταν αρνητικές για τις περισσότερες χώρες. Η Citi αναμένει πως οι οίκοι θα αλλάξουν στάση το 2021 και ο πτωτικός κύκλος των αξιολογήσεων θα σταματήσει, λόγω της στήριξης από την ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με το 2022 κυρίως να αναμένεται να δούμε τις περισσότερες αναβαθμίσεις. Η Ελλάδα θα ηγηθεί των αναβαθμίσεων των οίκων, όπως και η Πορτογαλία, κάτι που συνέβη και προτού ξεσπάσει η πανδημία, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε εδώ τι ανακοίνωσαν οι οίκοι αξιολόγησης Scope, Moody’s, Fitch και S&P:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 20/12/2020]