ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ

Ποιο είναι το μέγιστο ζητούμενο για την Αθήνα από τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας; Μία σαφής δέσμευση της Ευρώπης, που θα κάνει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Με την ελληνική πλευρά να συνεχίζει μέχρι αυτήν την ώρα τη διπλωματική της αντεπίθεση στην… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να σταλούν ηχηρά μηνύματα στη γείτονα, που ιονίζει περαιτέρω αρνητικά το κλίμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και, όπως τόνιζε στο Capital.gr, κυβερνητική πηγή η τουρκική συμπεριφορά αξιολογείται καθημερινά και ο χρονικός ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος. Άλλωστε, τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ευρώπης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, σε περίπτωση που αυτή επιμείνει στην οδό των προκλήσεων και της παραβατικότητας, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει τους υπόλοιπους ηγέτες τόσο για την τελευταία έξοδο του Ορούτς Ρέις, όσο και για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. Δύο ενέργειες, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής, δυναμιτίζουν το κλίμα και θέτουν εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο διαλόγου, καθώς εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, δια του πρωθυπουργού, είναι αυτή που συμπυκνώνονται στη φράση…σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Η επανάληψη των διερευνητικών δε μπορεί να γίνει με καθεστώς απειλών

“Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. “Η Τουρκία επιβεβαιώνει, όχι μόνο το ρόλο του ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία της. Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, αθετεί τις δεσμεύσεις της. Μη ξεχνάμε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρόσφατη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως, αντί της πρόσκλησης, είχαμε  πρόκληση. Και μάλιστα διπλή”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Η Αθήνα συνεχίζει να διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, πως επανάληψη των διερευνητικών δε μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. “Δε μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δε μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με  ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε. Εμείς επιμένουμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών μας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Στο μεταξύ, το κλίμα για την Άγκυρα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ, καθώς ακόμα και χώρες που μέχρι πρότινος ήταν διστακτικές στο να επιβληθούν κυρώσεις, πλέον ανησυχούν για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έθεσαν στην Τουρκία χρονικό όριο,  προκειμένου να εγκαταλείψει τις προκλήσεις. Και, όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, που έρχεται στον απόηχο της σκληρής ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες”, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, εφόσον η γειτονική μας χώρα δεν επιστρέψει στον διάλογο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο. “Η στρατηγική μας να θέσουμε την παραβατικότητα της Άγκυρας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να συνδέουμε τις ελληνικές θέσεις με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχει αποτέλεσμα”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 16/10/2020]