ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΕΩ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Τελικά με τον Ταγίπ Ερντογάν κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Εκεί που θεωρείς ότι γνωρίζεις την επόμενη κίνησή του, προχωρά σε μία επιλογή που ανατρέπει τα πάντα και η κουβέντα ξαναγυρίζει στο μηδέν. Κάπως έτσι έγινε και χθες το απόγευμα όταν στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν την προαναγγελία του Τούρκου προέδρου περί ανοίγματος της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων.

Μόλις η είδηση αυτή έγινε γνωστή τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους για την τουρκική απόφαση, σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Ερντογάν αποδεικνύει στην πράξη «ότι δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην στάση της Άγκυρας», κάτι που χωρίς αμφιβολία επηρεάζει ευθέως τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. 

Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος το είχε προαποφασίσει, γι’ αυτό και διάλεξε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ολόκληρου σκηνικού προκειμένου να δημοσιοποιήσει την αποφασή του.

Σε μία κίνηση τακτικισμού και προκλητικότητας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα, όπου ανακοίνωσαν μαζί το  άνοιγμα.

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία είχε στο παρελθόν απειλήσει ότι θα ανοίξει τα Βαρώσια κατά παράβαση του ψηφίσματος  550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε δώσει τη διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Με αφορμή λοιπόν την τελετή αποκατάστασης της βλάβης του δικτύου υδροδότησης των κατεχομένων, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τα επιτεύγματα της χώρας του και συνεχάρη τον Τατάρ που στεκόταν δίπλα του για την απόφαση του για τα Βαρώσια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Τατάρ είναι υποψήφιος την ερχόμενη  Κυριακή για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και αποτελεί τον  ευνοούμενο της Άγκυρας και αντίπαλος του Ακιντζί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ερντογάν δείχνει να αδιαφορεί για το μήνυμα που στέλνει η χώρα του προς την Ευρώπη, μόλις μερικές μέρες μετά από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία ουσιαστικά τον έθεσε υπό παρακολούθηση για τους επόμενους δύο μήνες.

Στην Αθήνα κανείς πλέον δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το τί μέλλει γενέσθαι, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η εξέλιξη με τα Βαρώσια βαραίνει επικίνδυνα το κλίμα, αυξάνοντας τη δυσπιστία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οριστικές αποφάσεις για το αν τελικώς θα αρχίσουν ή όχι οι επαφές δεν έχουν ληφθεί, με τη σταθερή θέση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της αναγκαιότητας για ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας να παραμένει σε ισχύ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά…

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 7/10/2020]