ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Κάποιοι έσπευσαν να υιοθετήσουν την τουρκική προπαγάνδα περί δεδομένης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν οι ίδιοι που προεξοφλούσαν ότι οι δύο ηγέτες θα μιλούσαν στο τηλέφωνο αμέσως μετά από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Εντελώς τυχαία μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι  κατηγορούσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για υποχωρητικότητα και για  υιοθέτηση τακτικής δήθεν διευκολύνσεων προς την Άγκυρα.

Τελικά περίπου δύο εβδομάδες μετά από την έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων από τους 27 για δίμηνη παρακολούθηση της Τουρκίας , τίποτα από όλα όσα ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα, τελικώς  δεν έγιναν. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή λοιπόν η πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν δείχνει ολοένα και πιο απίθανη, παρά το γεγονός ότι είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία με την σειρά τους είχαν ακολουθήσει και κάποια λίγα ευτυχώς ελληνικά. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκτιμούσαν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει κινήσεις υποχωρητικότητας, όπως τουλάχιστον κατηγορούσαν τον κ. Μητσοτάκη, η ελληνική στάση μόνο ενδοτική δεν αποδεικνύεται στην πράξη. 

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει την οδό των προκλήσεων με τα Βαρώσια αυτή τη φορά, η Αθήνα δείχνει ξανά τον δρόμο της απομόνωσης στην Τουρκία. Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου “πατάει τον κ. Ερντογάν εκεί που πονάει”. Με διπλωματικό τρόπο καθυστερεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών, τοποθετώντας την μετά από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στο τέλος της εβδομάδας. Με άλλα λόγια παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Μία επιλογή που τώρα μοιάζει να ενοχλεί πιο πολύ τον Ταγίπ Ερντογάν, μια και φαίνεται να είναι απομονωμένος από τους προνομιακούς του συνομιλητές εντός της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης. 

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση έκανε μία ακόμα επιλογή που φέρνει τον Τούρκο πρόεδρο προ των ευθυνών του. Είναι έτοιμη να φέρει, μαζί με την Κύπρο φυσικά, σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών ενώπιον του ευρωπαϊκού συμβουλίου την τουρκική προκλητικότητα , αυτή τη φορά εξαιτίας των Βαρωσίων. 

Εφόσον αυτό συμβεί δε θα είναι μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος και θα βρεθεί όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Στοιχείο που δεν το θέλει εκείνος όπως  και κάποιοι ευρωπαίοι συνομιλητές του. Είναι σαφές ότι ο ερχόμενος Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος για τον Ταγίπ Ερντογάν…

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κώστα Αλεξανδρή, 12/10/2020]