ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

“Αποκλιμάκωση θα επιτευχθεί μόνο με την απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων”. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, σε όλους τους τόνους, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη παραβατικότητα της Άγκυρας.

Μπροστά στα… κύματα των οβιδιακών μεταμορφώσεων της Τουρκίας, που από τη μία συνεχίζει τα…εμπρηστικά της παιχνίδια και από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου, η κυβέρνηση, με τις κινήσεις της, εμπεδώνει σε διεθνές επίπεδο την πεποίθηση ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία, με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαδοχικές παράνομες Navtex και την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της, αποδεικνύει ότι λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήδη έχει καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων για την περίπτωση που η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση. Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη.

Η… πυξίδα της Αθήνας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας δείχνει σταθερά προς μία κατεύθυνση. Και το κομβικό της όλης στρατηγικής δομείται και από την ηχηρή επισήμανση ότι διάλογος κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δε γίνεται.

“Η Ελλάδα δε σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, που η ίδια διέκοψε, με ένα και μόνο χαρτί: Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, εάν δε συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Μείζονα ερωτηματικά

Τη στιγμή που Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιέζουν εξακολουθητικά τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει τη λογική της παραβατικότητας, αίσθηση και μείζονα ερωτηματικά προκάλεσε το…τιτίβισμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επιχείρησε να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

“Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”, έγραψε ο κ. Στόλτενμπεργκ, με την Αθήνα να διαψεύδει κατηγορηματικά το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

“Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές. “Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου”, ανέφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Συμμαχία, παρουσιάζοντας έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και την περιγραφή ενός μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων μεταξύ δύο συμμάχων. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το σχετικό έγγραφο και είχαν περιθώριο επτά ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Το γεγονός ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ, υποστηρικτής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, επιχείρησε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, φαίνεται να προκάλεσε την ενόχληση της ελληνικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, οι αναφορές αποτέλεσαν…αέρα στα πανιά της γείτονος. Με την ρήση ότι η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ “υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, κάλεσε την Ελλάδα να υποστηρίξει αυτή την κίνηση και να καθίσει στο τραπέζι των “στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων”, σημειώνοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη “για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις”. Ωστόσο, η απάντηση της Αθήνας είναι πάντα ηχηρή. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητά της. 

Με την πρόθεση της Αθήνας για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας να είναι επεκφρασμένη τα βλέμματα εστιάζουν σε ένα ενδεχόμενο τετ – α – τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο  Εμανουέλ Μακρόν. Εφόσον αυτό κλειδώσει μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του ΝΑΤΟ στην Κορσική.  Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης (εφόσον πραγματοποιηθεί) μπορεί να επισφραγιστεί η αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι που περιλαμβάνει την απόκτηση αεροσκαφών τύπου rafale.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 4/9/2020]