ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ

Η ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Μακρόν

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι στην Κορσική ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα. Το τετ α τετ των δύο ηγετών, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου, έρχεται για να ολοκληρώσει έναν ακόμα κύκλο στρατηγικών κινήσεων της κυβέρνησης, με στόχευση τριπλή:

  • -Τη συνεχή επικοινωνία των ελληνικών θέσεων στη διεθνή κοινότητα και σε όλα τα fora.
  • -Την περαιτέρω εμβάθυνση των συμμαχιών, ενόψει των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων στο μέτωπο της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • -Την ανάδειξη κάθε πτυχής των προκλήσεων της γείτονος, που συνεχίζει να πορεύεται σε ρότα εμπρηστική, παρά τα ηχηρά μηνύματα της Ευρώπης.

Λίγες ώρες πριν μπει στο αεροπλάνο για την Κορσική, ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προπαρασκευαστική συζήτηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, για τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα που είναι η Τουρκία και η Κίνα. Κατά την παρουσία του την επόμενη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Μισέλ αναμένεται ότι θα κομίσει την πρόταση για μία πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Για την κυβέρνηση, σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν δύο σαφείς προϋποθέσεις. Η πρώτη να έχει προχωρήσει η Άγκυρα σε έμπρακτη αποκλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της. Η δεύτερη να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. “Περιμένουμε να δούμε το αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, για να τοποθετηθούμε οριστικά.

Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο από ελληνικής πλευράς, είναι η συμμετοχή σε αυτήν την πολυμερή διάσκεψη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας”, έχει διαμηνύσει ήδη η Αθήνα.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στο τετ α τετ τους, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτό της αμυντικής συνεργασίας και των εξοπλισμών.

Η Αθήνα στοχεύει στη στήριξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου, που είναι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη Διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όλο και περισσότεροι εταίροι έρχονται κοντά στις θέσεις της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε νέο μήνυμα στη γείτονα και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της.  Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

“Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δε επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα, πάντως, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλει στη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ τις προτάσεις της για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος, η Αθήνα προέβη σε εκτενή παρουσίαση της παραβατικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων (συμπεριλαμβανομένου του Ορούτς Ρέις) από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ επεσήμανε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 10/9/2020]