ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΨΑΧΝΕ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΡΑΤΗΡΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ

Μια αυστραλέζικη εταιρεία, στην αναζήτησή της για χρυσό, έφτασε να ανακαλύψει έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες μετεωρίτη στον πλανήτη.

Γεωλόγοι ανακάλυψαν μια τεράστια τρύπα, η ηλικία της οποίας υπολογίζεται στα 100 εκατ. χρόνια, κοντά στην πόλη Όρα Μπάντα, στη νοτιοδυτική Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian». Ο κρατήρας υπολογίζεται να έχει διάμετρο περίπου 5 χιλιομέτρων και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την εύρεση χρυσού, από την αυστραλέζικη εταιρεία «Evolution Mining», ενώ διεξήγε ηλεκτρομαγνητικές έρευνες.

«Η ανακάλυψη έγινε σε μια περιοχή όπου η μορφολογία του τοπίου είναι πολύ επίπεδη. Δεν θα μπορούσες να ξέρεις ότι ήταν εκεί, καθώς ο κρατήρας είχε γεμίσει στο πέρας του γεωλογικού χρόνου» αναφέρει ο γεωλόγος Τζέισον Μέιερς για τον κρατήρα στην Όρα Μπάντα.

Ο νέος κρατήρας θεωρείται τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερος από τον κρατήρα Wolfe Creek επίσης στην Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους στον κόσμο.

«Εάν μπορέσουμε να καταλάβουμε περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία, θα μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συμβεί το επόμενο τέτοιο γεγονός ή να δούμε πότε ένας άλλος επικίνδυνος αστεροειδής θα μπορούσε να μας χτυπήσει» λέει ο γεωλόγος, που πιστεύει ότι περισσότερες ανακαλύψεις σαν κι αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες.

«Έχουμε πιθανότατα ήδη χτυπηθεί από περισσότερους αστεροειδείς απ’ ότι πιστεύουμε. Εάν ξεκινήσουμε να αναγνωρίζουμε πιο πολλούς από αυτούς, τότε η γενική εικόνα αλλάζει και θα πρέπει να διερωτηθούμε ποια είναι η συχνότητα και γιατί συμβαίνει» πρόσθεσε ο ειδικός, εκτιμώντας ότι ο μετεωρίτης της Όρα Μπάντα είχε διάμετρο μεταξύ 100 και 200 μέτρων.Δείτε το βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, 6/9/2020]