DIE WELT: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ Η ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟ

Σοκαριστικό είναι το δημοσίευμα-αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αποκάλυψε το Open Tv. Σύμφωνα με το Ανοιχτό Κανάλι και τον ανταποκριτή στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη και ενδιαφέρον έχει η αντίδραση των Τούρκων στρατηγών στη διαταγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα αναφέρει: “Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του”. 

Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερντογάν: Τρίτες χώρες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως “δόλωμα” ενάντια στην “παγκόσμια δύναμη” Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σε “εμπρηστικούς” τόνους κινήθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στη χώρα του, στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην ένταση του τελευταίου διαστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ανέφερε ότι “οι πράξεις της Τουρκίας στην περιοχή είναι αποτέλεσμα μιας αναζήτησης δικαιοσύνης” από πλευράς της Άγκυρας, όσον αφορά τα δικαιώματά της στους ενεργειακούς πόρους.

“Οι καιροί της κυριαρχίας των αποικιοκρατικών δυνάμεων βαδίζουν προς το τέλος τους. Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινά, οι σύμμαχοι της Τουρκίας σταδιακά θα αυξηθούν”.

Ο Τ. Ερντογάν δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί με σκαιό ύφος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την “δόλωμα” τρίτων χωρών έναντι της Άγκυρας: “Έχουμε αγανακτήσει με αυτό το θέατρο σκιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί καν να βγει από τη χαρτοσακούλα στην οποία την έχουν τοποθετήσει άλλοι, ως δόλωμα ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία”.

O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμη: “Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Προσπάθειες ορισμένων να μας αποκλείσουν από τους πόρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ όλες οι άλλες γύρω χώρες θα έχουν δικαίωμα σε αυτούς δεν είναι τίποτε λιγότερο από σύγχρονη αποικιοκρατία”.

“Δεν θα δεχθούμε ποτέ αυτή την κατάφωρη αδικία”, κατέληξε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, είμαστε κι εμείς

Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα προκειμένου να λυθούν οι διαφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα και τους πόρους στη Μεσόγειο, αρκεί να είναι ανοιχτή και η Αθήνα,  δήλωνε εξάλλου την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα προσπαθούσε να προκαλέσει την Τουρκία, υιοθετώντας μια “εχθρική στάση”. 

Μόλις χθες το βράδυ πάντως η τουρκική κυβέρνηση αγνοώντας άπαντες που καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης εξέδωσε νέα Navtex για το Ορούτς Ρέις. Με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, γνωστοποιούσε ότι ο πλους του Ορούτς Ρέις, στην περιοχή που περικλείεται στις συντεταγμένες των προηγούμενων Navtex θα συνεχιστεί, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα την οδηγία προς τα πλοία, να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 6 ναυτικών μιλίων.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας η οποία εξέδωσε αντι-Navtex στη νέα Navtex της Τουρκίας. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, “η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 1/9/2020]