ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΑΘΗΝΑ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ:ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Με νέα καμώματα, navtex και εμπρηστικές δηλώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν, τραβάει το σκοινί και κλιμακώνει τις κινήσεις και τη ρητορική του, την ώρα που υποτίθεται ότι επιδιώκει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα. 

Οι νέες “περιπέτειες” της Άγκυρας με την αναγγελία της παραμονής του Όρους Ρειτς στην περιοχή για ακόμη τρεις ημέρες, καταρχάς τορπιλίζουν στην πράξη τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και της επανέναρξης των διερευνητικών που “προωθεί” και το Βερολίνο. 

Η χθεσινή πρωτοβουλία Ερντογάν η οποία προφανώς συνδέεται και με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ την Τετάρτη από την Βουλή, φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δια του ΥΠΕΞ της, Χάικο Μας, έχει λάβει ενεργό ρόλο “μεσολάβησης” προκειμένου οι δυο πλευρές να επανεκκινήσουν τον διάλογο. 

Ο κ. Μαας συναντάται σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα ενώ ακολούθως, αυθημερόν, θα μεταβεί στην Άγκυρα, για συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις νέες τουρκικές navtex , είναι πρόδηλο πως λειτουργεί απολύτως αποτρεπτικά για εκτόνωση της έντασης, γεγονός που θα επισημανθεί στον γερμανό ΥΠΕΞ από την Κυβέρνηση. 

Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δια του γερμανού ΥΠΕΞ, είναι ξεκάθαρο: Διάλογος με αναξιόπιστο συνομιλητή, όπως ο Ερντογάν, δεν είναι εφικτός και πάντως διάλογος υπό απειλές , δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν και όταν καταστεί εφικτός ο διάλογος, θα αφορά ένα και μόνο ζήτημα, τις θαλάσσιες ζώνες.

Και το Βερολίνο πάντως είναι δυσαρεστημένο από τις χθεσινές κινήσεις Ερντογάν που “εκθέτουν” τη διαμεσολαβητική του προσπάθεια καθώς αντί για αποκλιμάκωση της έντασης, η Άγκυρα, εντείνει την προκλητική της στάση.

Εξ΄ου και με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Κρίστοφερ Μπούργκερ αναγνώρισε ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση μιλώντας για βήμα προς λάθος κατεύθυνση καθώς “αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης”. 

Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις για τα 12 μίλια

Στο μεταξύ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για  την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία κυρώνεται αύριο από την Βουλή , όπερ έχει εξαγριώσει τον Ταγίπ Ερντογάν , ο κ. Δένδιας επεσήμανε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων πως:

“η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/politiki, της Νίκης Ζορμπά, 25/8/2020]