ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 6 ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, η Ελλάδα μεγαλώνει, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

“H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας” δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια”.

Με την έκκληση δε να είναι άπαντες μετρημένοι και υπεύθυνοι στις σημερινές τους τοποθετήσεις στην Βουλή γιατί “όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας” ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο ότι έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. 

Πέραν τούτων, ο κ. Μητσοτάκης, είπε εμφατικά πως και οι δυο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή. 

Αυτός ο ρόλος αναγνωρίζεται στην χώρα διεθνώς όλο και πιο έντονα για αυτό και ο Μακρόν μίλησε για mare nostrum ενώ και η Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αμφισβήτηση δικαιωμάτων μελών της ΕΕ.

“Οι συμφωνίες της Ελλάδας είναι διμερείς αλλά έχουν ισχύ έναντι πάντων, έχουν οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συστηματική διπλωματία μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα και να φέρει λύσεις αμοιβαία επωφελείς. 

Ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο πλαίσιο είπε πως “για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά τους αρχηγούς. Το έκανα και πριν την υπογραφή της συνθήκης με την Αίγυπτο”.

Σταματούν οι προκλήσεις – ξεκινούν οι συζητήσεις

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκία δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι δυνατή και στο τραπέζι του  διαλόγου και είναι δυνατή η συνεννόηση με την Άγκυρα, υπό τον όρο να σταματήσει τις προκλήσεις.

Το μήνυμα σε Τουρκία είναι ένα:  Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως “το αμήχανο παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη” και τον κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση του με την επισήμανση ότι θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας “για να ψηφίσετε “παρών””.

Εξήγησε δε ότι ο υπουργός εξωτερικών πρέπει να πάει στο συμβούλιο εξωτερικών με ψηφισμένη τη συμφωνία. Θα υπάρχει κομματική πειθαρχία; Να δούμε πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας.

“Θα ήταν ευχής έργον να αναθεωρήσετε την άποψή σας γιατί η εθνική γραμμή δεν πρέπει να είναι θαμπή ή τεθλασμένη αλλά ευθεία”, τόνισε ο πρωθυπουργός”. 

Εθνική γραμμή και στρατηγική

Να υπερψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο κάλεσε εκ νέου στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός την αξιωματική αντιπολίτευση, αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει στρατηγική και εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία.

Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα , ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφορικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο: “Σε πολλά από όσα είπατε συμφωνώ γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε με αυτά που κάνουμε, είπατε ότι συμφωνείτε με τη μερική οριοθέτηση, με τον χρόνο , με την διαδικασία και ότι κάθε συμφωνία επιβάλλει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Αυτό κάνουμε και αυτή είναι η συμφωνία που φέρνουμε. Εάν συμφωνείτε πώς δικαιολογείτε το “παρών”;  Εσείς μιλάτε με δυο γλώσσες γιατί υποκύπτετε στα δικά σας εσωκομματικά διλήμματα και αντιφάσεις”. 

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε πως : “Η συμφωνία αυτή είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ώρα και θα ήταν καλύτερο να υπογραφεί από εσάς γιατί τότε θα προηγείτο του τουρκολιβυκού συμφώνου.  κάντε λοιπόν την υπέρβαση και υπερψηφίστε. Να αφήσετε στην άκρη την παράλογη  γραμμή: το παρών είναι απών. Σας καλώ να κάνετε αυτή την υπέρβαση και να υπερψηφίσετε τη συμφωνία”. 

Χαρακτήρισε δε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “αντιπολίτευση περιορισμένης” εθνικής ευθύνης.

Υπάρχει εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός , στην δευτερολογία του,  απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δεν έχει  στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική η οποία παράγει συμφωνίες με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πίσω από τις “κορώνες” δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά., λέμε τα ίδια πράγματα, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τους άξονες της Εθνικής γραμμής: 

  1. Ισχυρές συμμαχίες, θα πρέπει να θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ από την Τουρκία, του Αραβικού κόσμου και των ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι με τους πολλούς, η Τουρκία είναι απομονωμένη για αυτό και εκπέμπει τέτοια νευρικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή τα περί “γαλάζιας πατρίδας”. 
  2. Θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων. Αν αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται κάποιες θυσίες γιια την θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων να συμφωνήσουμε να τις κάνουμε ολοι μαζί
  3. Διάλογος για καθορισμό θαλασσίων ζωνών και αν δεν καταλήξουμε να πάμε στη Χάγη. 

Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως: ” Δεν έχουμε το περιθώριο για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι δεν υπάρχει εθνική ενότητα”.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 26/8/2020]