ΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ (ΈΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ)

Ένα σπάνιο παλαιοντολογικό εύρημα βρέθηκε πρόσφατα στην Ιερισσό ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην έρευνα της προϊστορικής εποχής στη περιοχή, πολύ πριν την έλευση του ανθρώπου στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα εύρημα το οποίο βρέθηκε τον Ιανουάριο στην περιοχή του παλιού οικισμού της Ιερισσού και μας μεταφέρει εκατομμύρια χρόνια πίσω, δύο, τρία, τέσσερα, στην Πλειόκαινο Εποχή.

Αναφερόμαστε για τις κάτω γνάθους ενός…

γομφοθηρίου, δηλαδή ενός αρχέγονου Προβοσκιδωτού (Proboscidea), προγόνου των σημερινών ελεφάντων. Ανακαλύφθηκε χάρη στην περιέργεια της οικογένειας του κου Νίκου Κατέχη, που μετοίκησε εδώ και κάποια χρόνια στη περιοχή μας. Ο κος Κατέχης παρέδωσε το εύρημα σε μέλος της ομάδας του Κυττάρου, που αφού το μέτρησε και το φωτογράφησε, έστειλε τις φωτογραφίες στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος.

Η Εφορεία βεβαίωσε τον προηγούμενο Ιανουάριο ότι πρόκειται για σημαντικό εύρημα που παραπέμπει σε προϊστορικό προβοσκιδωτό, τον Άναγκο, πρόγονο του σημερινού ελέφαντα. Είναι ένα Μαστόδοντο με χαρακτηριστική οδοντοστοιχία και συγκρινόμενο με το σημερινό ελέφαντα είναι πολύ χαμηλότερο, με πιο μικρά πόδια αλλά με μεγαλύτερο μήκος. Ήταν δασόβιο είδος, τρεφόμενο με φύλλα και καρπούς δέντρων γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το φυσικό τους περιβάλλον ήταν τα δάση, και η εποχή στην οποία ζούσαν τα ζώα αυτά, η Πλειόκενος, προηγήθηκε της πρώτης εποχής των παγετώνων.

Η περιοχή της Ιερισσού κρύβει ακόμα στα σπλάχνα της χιλιάδες ευρήματα της προϊστορικής και της ιστορικής εποχής που περιμένουν να μας εκπλήξουν!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, του Χρήστου Καραστέργιου, 9/6/2020]