Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΩΝ

“Πήρα μία εντολή τετραετίας. Ήρθαν τα πράγματα, δεν θα έλεγα, ανάποδα, αλλά μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε κυβέρνηση δέκα μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση. Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή”.

Θέτοντας οριστικό τέλος στη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το άνοιγμα του κύκλου άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αποτύπωσε τη στρατηγική του για τη μετάβαση της χώρας στην ασφάλεια και την ανάπτυξη. “Μεταρρυθμίσεις”. Η λέξη-κλειδί, που όρισε ένα από τα κορυφαία αφηγήματά του στο δρόμο προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, παραμένει κομβική στον κυβερνητικό ορίζοντα. “Μεταρρυθμίσεις” σε ολόκληρο το φάσμα. Από την οικονομία, μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών. “Έχουμε εκλεγεί, για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε αρχίσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και, επάνω στην κρίση κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν και πολύ πιο γρήγορα. Όπως, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν να κάνουν με την ψηφιακή διακυβέρνηση. Που είναι μια σημαντικότατη ορίζονται μεταρρύθμιση, που αφορά όλο το κράτος, όλους τους πολίτες, όλες τις επιχειρήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αν μη τι άλλο, πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα. Δεν αισθάνομαι δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή ότι έχει αλλάξει ο κεντρικός πυρήνας εκσυγχρονισμού της χώρας. Αυτή η πολιτική πλατφόρμα επάνω στην οποία έχουμε εκλεγεί. Ναι, μπορεί να πρέπει να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, κάποιες τακτικές κινήσεις, αλλά η βασική μεταρρυθμιστική διάθεση και η δική μου και αυτής της κυβέρνησης, παραμένει όχι απλά ακέραια, αλλά ενισχυμένη”, ανέφερε.

Τομές. Αλλά και ένας νέος κύκλος φοροελαφρύνσεων. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκιαγραφεί το δρόμο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς όλα δείχνουν ότι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει το εύρος των παρεμβάσεων, το οποίο σχετίζεται με την περαιτέρω ενίσχυση της μεσαίας τάξης. “Θα υπάρχει προφανώς και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Πρώτη μου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά, δηλαδή, στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το Καλοκαίρι. Θα είναι στο πλαίσιο μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά θεωρώ ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα, διότι η επιβάρυνση της εργασίας είναι  πολύ μεγάλη. Είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή (Star).

Οι επόμενες κινήσεις

Οι προκλήσεις των καιρών, ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας από τις αρχές του Φθινοπώρου, απαιτούν συνεχείς κινήσεις ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας. Με στόχο οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε σαφώς ότι, πέραν της επανεκκίνησης της οικονομίας, βαθύ “θέλω” του, το οποίο θα μετουσιωθεί σε πράξεις είναι η δημιουργία του επόμενου ΕΣΥ. Του νέου ΕΣΥ, που θα έχει στον πυλώνα του…νέο αίμα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυξημένο αριθμό εντατικών και κρεβατιών στις μονάδες αυξημένης φροντίδας. “Προχωρήσαμε σε προσλήψεις εξπρές, σχεδόν 4.000 γιατροί και νοσηλευτές υποστήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήταν προσλήψεις που θα έπρεπε να γίνουν ούτως ή αλλιώς.  Και πολλές από αυτές θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν παρέλθει η διετία της απασχόλησης”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης της απασχόλησης, της οικονομίας και του τουρισμού, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου-πυλώνα για την ελληνική οικονομία να αρθούν και αυτοί με τη σειρά τους στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

“Θέτω και τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους προ των ευθυνών τους. Εμείς δώσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο…Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Και το δύσκολο είναι πάντα πώς μοιράζουμε τη ζημιά. Και η ζημιά πρέπει να μοιραστεί…Το κράτος να πάρει ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά και ένα μικρό μερίδιο εκ των πραγμάτων μπορεί να το επωμιστεί και ο εργαζόμενος αλλά με αυτή τη σειρά…”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 26/5/2020]