ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με υψηλές προσδοκίες, η Αθήνα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφουν σήμερα το βλέμμα τους στις Βρυξέλλες. Μέσα στις επόμενες ώρες, η Κομισιόν θα φέρει στο προσκήνιο το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, με την προσοχή να εστιάζει στη συγκρότηση του έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι από τη “δεξαμενή” των 500 δισεκατομμυρίων, ένα ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθεί με τη μορφή των επιδοτήσεων.

Επιδοτήσεις που θα αποτελέσουν…ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Παράλληλα, το υπόλοιπο ποσό (από 150 μέχρι και 200 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθεί με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

“Πρόκειται για μία πανδημία που μας έχει πλήξει όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, η Επιτροπή μπορεί να δανειστεί με πολύ χαμηλά επιτόκια και να στηρίξει τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Θα είναι για το καλό της Ευρώπης συνολικά. Θα είναι για το καλό όλων των κρατών μελών και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις μικρότερες χώρες, τις λεγόμενες “τέσσερις φειδωλές” χώρες, πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος να δράσουμε”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης (σε συνέντευξή του στη Bild) σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν.

“Είναι μία φιλόδοξη πρόταση που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια μίας κρίσης που μας πλήττει όλους. Και ελπίζω ότι και η Επιτροπή θα κινηθεί σε παρόμοια κατεύθυνση”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μέσα στις συζητήσεις που θα γίνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα διαθέσιμα, προκειμένου να στηρίξει δυναμικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

“Τα χρήματα που θα αφορούν στην Ελλάδα θα είναι σημαντικά, επειδή είναι μία χώρα, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει μία βαθιά ύφεση εφέτος και θα ακολουθήσει μία ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Εφέτος είναι η χρονιά που θα χρειαστούμε περισσότερο από ποτέ τη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια”, είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Το στοίχημα του Τουρισμού

Κρατώντας ψηλά το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης (το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, ανέφερε στη Bild) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει στον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίγεται εξακολουθητικά το στοίχημα του τουρισμού.

Σε ένα καλοκαίρι, έτσι κι αλλιώς, πρωτόγνωρο για τον κλάδο-πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και μετά το κάλεσμα στους ανθρώπους του κλάδου να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι να αισθανθούν ασφαλείς εκείνοι που θα επιλέξουν τη χώρα για προορισμό τους.

“Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε μία εφαρμογή, που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες και οδηγίες και θα μαθαίνουν που βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα. Επίσης, θα φροντίσουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά, σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος να υποβληθεί σε τεστ. Θα υπάρχει η δυνατότητα, εάν συμβεί οτιδήποτε, να διακομιστεί κάποιος σε ένα από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας. Συνεπώς, μελετάμε προσεκτικά την κατάσταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας κατά τρόπο, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι”, τόνισε, στη Bild.

Μετά την επισήμανση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

“Είναι μια εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη…Τη συγκεκριμένη ημέρα εκτιμούμε πως θα μπορέσουν να ανοίξουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, και τα χερσαία σύνορα με τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας φτάνει οδικώς από τις Βαλκανικές κι άλλες χώρες”, σημείωσε.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 27/5/2020]