Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού θεωρείται η σημερινή ημέρα. Και αυτό γιατί, μέσα στις επόμενες ώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να φέρει στο φως το προσχέδιο οδηγιών για την διάσωση της τουριστικής περιόδου.

“Εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας, για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εν αναμονή των αποφάσεων από τις Βρυξέλλες, τη στιγμή κατά την οποία πληθαίνουν τα σενάρια που δείχνουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων στις 8 Ιουνίου.

Βασική κατεύθυνση της Κομισιόν θα είναι η ενθάρρυνση των κρατών-μελών να ανοίξουν και πάλι σταδιακά τα εσωτερικά τους σύνορα. Σύμφωνα με έγγραφο, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως το άνοιγμα πρέπει να γίνει με “συντονισμένη, όσο το δυνατόν πιο αρμονική και χωρίς διακρίσεις μέθοδο”, όσο η Αθήνα διαμηνύει ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει στηρίζονται στις βασικές ελευθερίες, στις οποίες έχει δομηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

“Μία από τις ελευθερίες αυτές αφορά στην κίνηση των προσώπων. Είναι προφανές ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού, για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού. Δε μπορούμε, επομένως, να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε υγειονομικά πρωτόκολλα που θα λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Δε θα δεχθούμε διαβαθμίσεις στα επιμέρους μεταφορικά μέσα, όπως, για παράδειγμα, άλλα πρωτόκολλα για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές ή ναυτικές μεταφορές. Δε θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στη δημοσιοποίηση του σχεδίου της Κομισιόν.

Αυτές είναι οι ελληνικές προτάσεις

Με το σενάριο για το άνοιγμα των επιχειρήσεων της εστίασης πριν την 1η Ιουνίου να παραμένει υπό αίρεση (σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι στέκονται προς το παρόν αρνητικά απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο) ο κυβερνητικός στόχος για τη διάσωση του τουριστικού κλάδου είναι να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. “Η πρότασή μας αποβλέπει σε μία δίκαιη μεταχείριση, χωρίς οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά στα πρωτόκολλα ταξιδιού.

Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Εξαίρεση μπορεί να υπάρχει για ταξιδιώτες μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο”, σχολιάζουν στελέχη. Παράλληλα, η ελληνική πρόταση επισημαίνει  ότι δε μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά στα μέσα ταξιδιού. Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα.

“Δε μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Από τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίζουν”, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.  

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά προτείνει:

  • -Τεστ ανίχνευσης ή αντισωμάτων στη χώρα αναχώρησης των τουριστών, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι, με χρηματοδότηση και από κοινοτικούς πόρους.
  • -Εναλλακτικά, η υποχρέωση διενέργειας τεστ να παραλείπεται στις χώρες, όπου αποδεδειγμένα πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
  • -Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου να αναγνωρίσει και να διοχετεύει τα τεστ στις χώρες-μέλη και τα αποτελέσματα των τεστ να έχουν τη μορφή ενός “ψηφιακού πιστοποιητικού”.
  • -Να υπάρχει ευελιξία σε κρατήσεις και ακυρώσεις, για όσους επίδοξους ταξιδιώτες βρεθούν θετικοί στο τεστ.
  • -Τα τεστ να μην διεξάγονται στα αεροδρόμια, για να αποφευχθεί συγχρωτισμός και καθυστερήσεις.
  • -Η χώρα προορισμού θα αναλαμβάνει να ενημερώσει τους τουρίστες για τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του δημοσίου φορέα υγείας.
  • -Δε θα υποχρεούνται οι αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν κενά ορισμένα καθίσματα στα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πετούν και με πληρότητα 100%. Η χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες, όμως, θα είναι υποχρεωτική.
  • -Δε θα σερβίρονται φαγητά και ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης και δε θα υπάρχουν έντυπα στα καθίσματα.
  • -Οι αεροπορικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασφάλειας των Αερομεταφορών και του ECDC.
  • -Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων θα διεξάγεται τεστ και ιχνηλάτηση στους τουρίστες στη χώρα υποδοχής, η οποία θα παρέχει νοσηλεία και φροντίδα σε όσους ασθενήσουν. Οι ασθενείς τουρίστες θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής σε καραντίνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να επιβληθούν τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί.
  • -Οι τοπικές αρχές να ελέγχουν αυστηρά τη συμμόρφωση με όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, παραλίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, ενοικιαζόμενα μέσα, αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, μουσεία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • -Οι χώρες υποδοχής θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας τεστ και εποπτείας της δημόσιας υγείας στις τουριστικές περιοχές. Σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας, θα μπορούν να ζητήσουν και συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • -Να μην υπάρχει καραντίνα κατά το ταξίδι επιστροφής των τουριστών στη χώρα προέλευσής τους, ώστε να μην αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν από φόβο εγκλωβισμού.
  • -Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εθελοντική παρακολούθηση των κρουσμάτων με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.
  • -Άμεση ενημέρωση των αρχών σε ευρωπαϊκών επίπεδο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 13/5/2020]