ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – 31 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΣΤΑ 2.145 ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Στους 100 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς άλλος 1 ασθενής κατέληξε μετά την καθημερινή ενημέρωση από τον κο Τσιόδρα στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου και νοσηλευόταν.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να φτάνει πλέον τους 2.145.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, το 56% από τους νοσούντες είναι άνδρες. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστό 25,8% είναι σχετιζόμενο με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ το 40% σχετίζεται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, εκ των οποίων 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 81% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 έτη, ενώ το 89% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.860.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 114.982 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Επίσης, περισσότεροι από 431.000 άτομα που είχαν νοσήσει έχουν αναρρώσει παγκοσμίως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 560.000 κρούσματα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 22.115 θάνατοι. Επιπλέον 32.634 ασθενείς της νόσου COVID-19 έχουν αναρρώσει. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας, στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχθεί ταυτόχρονα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 782.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 74.671 θάνατοι, με το 83% των θυμάτων να βρίσκεται σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ξεκινά πειραματικά η χορήγηση αντισωμάτων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε επίσης ότι ξεκινά πειραματικά η χορήγηση αντισωμάτων μετά από πλασμαφαίρεση από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά και παρουσιάζουν ανοσία.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί, όπως σημείωσε, με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

“Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην Πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντικοί. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών μας”, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 13/4/2020]