ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΤΟΥΣ 86 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ – 71 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΣΥΝΟΛΟ 1.955

Επιπλέον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον σύνολο των θανόντων στην Ελλάδα, στους 86. Επίσης, 71 νέα κρούσματα καταγράφησαν το τελευταίο 24ώρο, ανεβάζοντας το σύνολο των προσβληθέντων σε όλη τη χώρα στους 1.955, με το 57% εξ αυτών να είναι άνδρες. 

Από τους νοσούντες, το 30% είναι ηλικίας 18-39 ετών, το 45% είναι 40-64 ετών, και το 21% 65 και άνω, ενώ κρούσματα κάτω των 17 ετών καταγράφηκαν λιγότερα από 3%. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 518 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα  ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 79 έτη, ενώ το 86% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 33.634 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τα τεστ αντισωμάτων και συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ενδεχομένως να μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. 

Όπως τόνισε όμως, συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από τη μάσκα, καταλήγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση της.

Επίσης, έκανε αναφορά και στη χρήση γαντιών, δεδομένου ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται η ευρεία χρήση τους από το κοινό, τονίζοντας ότι οι ενδείξεις πως τα γάντια προσφέρουν προστασία είναι λίγες. Όπως εξήγησε, παρότι η πρόθεση είναι καλή, η χρήση τους είναι μάταιη. Κι αυτό γιατί η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί σε εφησυχασμό, ωστόσο ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια και στη συνέχεια εμάς, όπως τόνισε, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. 

Σημείωσε, επίσης ότι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να πλένουμε τα χέρια μας, επισημαίνοντας ότι το πλύσιμο είναι αναγκαίο και μετά την αφαίρεση των γαντιών. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συστήνει τη χρήση γαντιών.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.538.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 89.975 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

Ν. Χαρδαλιάς: Κλειστές για το κοινό οι Εκκλησίες

Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί χωρίς εξαιρέσεις ο συγχρωτισμός των πολιτών και μετάδοσης του ιού, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Εκκλησία της Ελλάδος συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, έδωσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γενναιότητας στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας, κατευθύνεις προς τους πιστούς εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεοκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε.

Απηύθυνε έκκληση να ακολουθήσουμε την προτροπή της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουμε στο σπίτι προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια.

Επιπρόσθετα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια, τονίζοντας πως σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, συνεχίζεται το υπηρεσιακό σχέδιο όσον αφορά τα αεροδρόμια. Όπως είπε, σε εξέταση για τον κορονοϊό υποβάλλονται οι επιβάτες όλων των τακτικών πτήσεων που φθάνουν στη χώρα, δηλαδή των πτήσεων που έρχονται από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό οι επιβάτες 15 τακτικών πτήσεων, 724 άτομα. 

Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους, οδηγούνται σε ξενοδοχείο, υποβάλλονται στο τεστ, και όσοι είναι αρνητικοί, αποχωρούν από το ξενοδοχείο και ολοκληρώνουν την καραντίνα τους στον τόπο που έχουν δηλώσει στην αντίστοιχη φόρμα. Οι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην καμπάνια της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τίτλο “μένουμε σπίτι-βγαίνουμε νικητές”. Όπως είπε, κυρίως πρόκειται για μια καμπάνια, που δείχνει πως “όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο, και αν συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό, δεν θα αργήσει η μέρα που θα βγούμε από αυτή την μεγάλη δυσκολία και θα βγούμε νικητές”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 9/4/2020]