ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους μετά την πολύωρη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, με τον Πούτιν να ευχαριστεί τον Ερντογάν για τον ερχομό του στη Μόσχα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο μετά από “όχι εύκολες, αλλά παραγωγικές” διαπραγματεύσεις ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι “κοινές προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

“Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε σε μια κοινή συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών. Στο κοινό έγγραφο αναφέρονται οι αποφάσεις που εμείς, μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. (Ταγίπ) Ερντογάν, αναπτύξαμε κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από έξι ώρες”, είπε ακόμη ο Πούτιν.

”Δεν συμφωνούμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας στις εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη Συρία. Αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, στηριζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, έχουμε μέχρι στιγμής κατορθώσει να βρίσκουμε κοινό έδαφος στα αμφισβητούμενα θέματα που προκύπτουν, και να καταλήγουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

”Εκφράζω την ελπίδα μου ότι οι σημερινές συμφωνίες θα χρησιμεύσουν ως μια καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ και ότι θα σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού …Ελπίζω να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνευτική λύση μεταξύ όλων των αντικρουόμενων κομμάτων”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τη Ρωσία, ωστόσο το τι θα συμβεί με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση “Ανοιξιάτικη Ασπίδα” θα αναδιαμορφωθεί.

Στην εκεχειρία, η οποία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ξεκινά από τα μεσάνυκτα της 5ης προς την 6η Μαρτίου, δηλαδή απόψε, θα συμμετέχουν και οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

“Η Ρωσία και η Τουρκία επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο της μορφής της Αστάνα στη Συρία. Σήμερα επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον των χωρών μας να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της μορφής της Αστάνα. Ήταν η διαδικασία της Αστάνα που πρόσφερε κάποτε μια σοβαρή ώθηση στο πλαίσιο της συριακής διευθέτησης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Ο  Ερντογάν δήλωσε εξάλλου ότι προσκάλεσε τον Πούτιν στην Τουρκία αναφορικά με την 100ή επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μακρά ιστορία σχέσεων και η Άγκυρα επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα βάσει αμοιβαίου σεβασμού.

Σχολιάζοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την Ιντλίμπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα μέρη συμφώνησαν στις 15 Μαρτίου να ξεκινήσουν κοινές περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ-4 στη Συρία.

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 6 χιλιομέτρων νότια και βόρεια της εθνικής οδού.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το αν η Συρία θα ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σημερινής συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

Συνομιλίες έξι και πλέον ωρών

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο ξεκίνησε στις 14.06 ώρα Μόσχας και διήρκεσε για λίγο παραπάνω από έξι ώρες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα του συριακού Ιντλίμπ. Οι δύο ηγέτες είχαν πρώτα μια τετ α τετ συνάντηση που κράτησε ώρες και στη συνέχεια στη συζήτηση πήραν μέρος και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πούτιν εξέφρασε στον Ερντογάν τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των Τούρκων στρατιωτών στις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ, διευκρινίζοντας ότι ο συριακός στρατός δεν γνώριζε ότι πολεμούσε εναντίον Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, ενώ είχε και ο ίδιος σοβαρές απώλειες.

Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ώστε να μην καταστραφούν οι ρωσο- τουρκικές σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι είναι αναγκαία η απευθείας προσωπική επικοινωνία τη στιγμή που οξύνεται η κατάσταση στην συριακή επαρχία. “Πάντα έχουμε τι να πούμε, αλλά και τώρα η κατάσταση στην γνωστή ζώνη, στο Ιντλίμπ, έχει οξυνθεί τόσο πολύ, που απαιτεί την απευθείας προσωπική συνομιλία” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του οι αποφάσεις που θα γίνουν στην σημερινή συνάντηση να βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ μετά την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημείωσε ακόμα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι στο καλύτερο σημείο και ο δικός του στόχος είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 5/3/2020]