ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ

Διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν, καθώς απέδειξαν τη στιγμή της κρίσης ότι έχουν τη βούληση και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουν τα κοινά σύνορα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν και την Άγκυρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στα σύνορα.

“Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά το πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας. Εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μία δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει:

  • -Να αποσύρουν αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσαν στον Έβρο.
  • -Να πάψουν να τους υποκινούν, διασπείροντας προπαγάνδα και fake news.
  • -Να δεχθούν πίσω, με γρήγορες διαδικασίες, όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
  • -Να εξετάσουν και άλλες πιθανές βελτιώσεις στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, όπως για παράδειγμα κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με τη FRONTEX, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών.
  • -Να γίνονται οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

“Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μία τροχιά ανάπτυξης. Τα νέα προβλήματα την οδηγούν ουσιαστικά να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδιάσαμε. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει εκ των πραγμάτων τις εθνικές της προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση είναι αλήθεια ότι κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά τα εμπόδια. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Αποδείξαμε τη στιγμή της κρίσης ότι έχουμε τόσο τη βούληση, όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα.

Τα λόγια της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης αποτελούν την πυξίδα μας και η παρουσία όλης της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγες μέρες στον Έβρο δεν υπήρξε μόνο συμβολική κίνηση αλλά και ένα πολύ ουσιαστικό γεωπολιτικό γεγονός. Και βέβαια, η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη σημερινή παρουσία του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. “Η Ελλάδα πάντα αναγνώρισε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης, για να το κάνει αυτό. Όμως, δε μπορεί να γίνει αυτό, όλοι το αντιλαμβάνονται πια, υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια σε γεωπολιτικές φιλοδοξίες”, επεσήμανε.

Είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στα της οικονομίας και των επενδύσεων, έδειξε προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

“Η κρίση που αντιμετωπίζουμε, μας υποχρεώνει τον κύριο μας διακύβευμα που είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις να το δρομολογήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν είναι άλλοθι η κρίση, για να σταματήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο αλλά μας επιβάλλει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα. Η κατάσταση στην Ελλάδα, εάν αφήσει κάνεις στην άκρη τις τελευταίες συγκυρίες, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά θετική. Οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικό υψηλό, οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται ήδη λιγότερο με 24%, ένας νέος αναπτυξιακός νόμος έχει καταργήσει πολλές από τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμπόδιζαν επενδύσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα, η οποία είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δυσκολίες και δυσκολίες του παρελθόντος”, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, που μίλησε για τα 52 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε επτά μήνες και το νέο σύνταγμα, στάθηκε στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει μία πολύ ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.

“Σε αυτή τη νέα πορεία προσβλέπουμε στη Γερμανία ως ισχυρό εταίρο. Γερμανικές επιχειρήσεις στήριξαν τη χώρα και διατήρησαν όλες τις θέσεις απασχόλησης τα δέκα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τώρα, είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και από την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε να αυξήσουμε και τα 4,5 εκατομμύρια των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να κατευθυνθεί σε νέους τομείς που είναι πιο δυναμικοί. Πράσινη ενέργεια, φαρμακευτική βιομηχανία, διαχείριση των απορριμμάτων”, σημείωσε.

Δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στήριξης του κόσμου της εργασίας, λόγω του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.

“Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτή την οποία προβλέπουμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Και είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας θυμίζει παλιές κακές εποχές”, επεσήμανε.

Την Πέμπτη στην Αθήνα η Φον Ντερ Λάιεν για τα ασυνόδευτα παιδιά

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή και το μείζον ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. “Την Πέμπτη στην Αθήνα θα υποδεχτούμε την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής και την αρμόδια επίτροπο, για να συνδιαμορφώσουμε ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Και καλώ από το Βερολίνο όσο το δυνατόν περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν σε αυτήν την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Δεν είναι ένα βάρος που μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα. Πρέπει να συμμετέχουν και άλλες χώρες. Μιλάμε για 5.000 παιδιά”, τόνισε.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 9/3/2020]