ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Οι βασικές αλλαγές που θέλει να φέρει η εταιρεία με το νέο επενδυτικό πλάνο της αφορούν εκτός από την τροποποίηση της μεθόδου μεταλλουργίας και τις δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρξουν, έτσι ώστε στο μέλλον να μην καθυστερεί η έκδοση των αναγκαίων αδειών για την εξέλιξη του πρότζεκτ.

«Δεν είναι πλέον επίκαιρο»

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας «το προηγούμενο επενδυτικό σχέδιο εγκριθέν το 2006 δεν είναι πλέον επίκαιρο και εύλογα δεν συμβαδίζει με τα τρέχοντα δεδομένα της οικονομίας, τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η υλοποίηση μιας εμβληματικής επένδυσης με αυξημένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και το ελληνικό κράτος». 

Παράγοντες της εταιρείας επεσήμαναν στην «Ημερησία» πως η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ξεπερνά το 1 δις. δολάρια έχοντας αποφέρει 360 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος, 620 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, 225 εκατ. ευρώ σε μισθούς και επιδόματα και 800 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές. Μέχρι σήμερα η «Ελληνικός Χρυσός» έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον, ενώ με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να επενδύσει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ σε δράσεις Εταιρικής κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία. Στην πλήρη της ανάπτυξη η επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει σε επιπλέον 2 δις. δολάρια και να δημιουργήσει συνολικά περί τις 5.000 θέσεις εργασίας.

Στο πολύμηνο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση η Ελληνικός Χρυσός ζητά επικαιροποίηση της σύμβασης. Οι τρεις όροι του υπουργείου και τα σενάρια για στρατηγικό επενδυτή.

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Το έργο που έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στην περιοχή και έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, έχει μπει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίησή του και την κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ακόμα δύο μήνες.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η αλλαγή της συμφωνίας για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Η Ελληνικός Χρυσός θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν στο μέλλον άλλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, αλλά και ότι θα τροποποιηθεί η μέθοδος για την επεξεργασία του μεταλλεύματος.

Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τη λειτουργία της μεταλλουργίας με όλες τις αναγκαίες περιβαλλοντικές δικλίδες ασφαλείας, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, την καταβολή υψηλότερων φόρων-τελών στο Δημόσιο και την παροχή περισσότερων αντισταθμιστικών ωφελειών στην τοπική κοινωνία.

Στη μέση αυτής της διελκυστίνδας, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2-3 μήνες, είναι οι 1.500 εργαζόμενοι, που είναι και κάτοικοι της περιοχής, αλλά και η τοπική κοινωνία. Όλοι τους αγωνιούν τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς η εταιρεία πήρε τελικά –έπειτα από αναμονή σχεδόν δύο χρόνων– τις αναγκαίες εγκρίσεις για την τροποποίηση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς και την επικαιροποίηση-συμπλήρωση των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και του πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

«ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Σε εκείνο το πρώτο δελτίο Τύπου η εταιρεία έδωσε το στίγμα των προθέσεών της και το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο ήθελε να κινηθεί: «Η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2019, η εταιρεία κατέθεσε το ανασχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο της, αναθέτοντας μάλιστα στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων, την αξιολόγηση του σχεδίου.

Οι αλλαγές όμως που έρχονται σε αυτό είναι σημαντικές και αμέσως έθεσαν σε συναγερμό τόσο την πλευρά του Δημοσίου, όσο και τις τοπικές Αρχές. «Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές αφορά στη διαφοροποίηση της μεθόδου μεταλλουργίας για την αξιοποίηση του μεταλλεύματος της περιοχής. Μέχρι τώρα ξέραμε πως η εταιρεία υποστήριζε ως περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης. Τώρα γίνεται λόγος για διαφορετική μέθοδο μεταλλουργίας. Πρέπει να γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα μέθοδος και ποια εχέγγυα και δικλίδες ασφαλείας παρέχει», τόνισε στην «Ημερησία» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές αλλαγές που θέλει να φέρει η εταιρεία με το νέο επενδυτικό πλάνο της αφορούν, εκτός από την τροποποίηση της μεθόδου μεταλλουργίας και τις δικλίδες ασφαλείας που πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε στο μέλλον να μην καθυστερεί η έκδοση των αναγκαίων αδειών για την εξέλιξη του πρότζεκτ. Επίσης, στο νέο σχέδιο προβλέπεται η μεγαλύτερη αξιοποίηση της μονάδας στην Ολυμπιάδα.
Από την πλευρά του το Δημόσιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις όρους: Πρώτον, σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας. Δεύτερον, εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με παράλληλη υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων για την περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τρίτον, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τα μεταλλευτικά τέλη.

Όπως δήλωσε σ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ Βαλιάνο, αλλά και τους προέδρους εργατικών σωματείων στα μεταλλεία, η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης υπό τον όρο φυσικά της τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων της εταιρείας. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως είπε, το υπουργείο προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θετική για την Ελληνικός Χρυσός ρύθμιση αδειοδοτήσεων που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.

«Αυτό που θέλουμε οι εργαζόμενοι είναι να υλοποιηθεί η επένδυση και να προχωρήσει η μεταλλουργία. Φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού κι εμείς εδώ ζούμε», τόνισε στην «Ημερησία» ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος του σωματείου υπογειτών στα μεταλλεία

Παράγοντες της περιοχής πάντως επισημαίνουν πως πίσω από το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας κρύβονται οικονομικοί λόγοι. «Η εταιρεία ψάχνει είτε στρατηγικό επενδυτή για να καλύψει το τεράστιο ύψος της επένδυσης, είτε αγοραστή για να πουλήσει όλη την επένδυση. Γι’ αυτό και θέλει να εξασφαλίσει στον νέο επενδυτή περισσότερα και πιο σίγουρα οφέλη από την επένδυση».
Σήμερα στα μεταλλεία εργάζονται 1.168 άτομα στην Ελληνικός Χρυσός και άλλα 350 σε εργολάβους. Αν ξεκινήσουν οι Σκουριές τότε αμέσως θα δημιουργηθούν άλλες 1.000 θέσεις εργασίας.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Εύρη Τσούμη, 16/2/2020]