ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 1.900 ΔΟΛΑΡΙΑ

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε η τιμή του παλλαδίου, ξεπερνώντας το φράγμα των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά. Αφορμή για το ράλι η αναστολή λειτουργίας πολλών μεταλλευτικών εταιρειών της Νοτίου Αφρικής εξαιτίας των διακοπών ρεύματος στη χώρα.

Η Νότιος Αφρική, η μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο και δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός παλλαδίου, αντιμετωπίζει κυλιόμενα μπλακάουτ για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Η κρατική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Eskom Holdings καταβάλλει προσπάθειες να αντεπεξέλθει στα τεχνικά προβλήματα σε ορισμένες μονάδες αλλά και στις καταρρακτώδεις βροχές που έχουν μουσκέψει τον άνθρακα, που χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τιμές του παλλαδίου αναρριχήθηκαν έως και τα 1.903 δολάρια ανά ουγκιά, έχοντας ανατιμηθεί 50% από τις αρχές του έτους. 

«Η περιορισμένη προσφορά και το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ελλείψεων λόγω των προβλημάτων παραγωγής στη Νότιο Αφρική προσφέρουν στήριγμα στις τιμές», εξηγεί ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Ράλι με κέρδη πάνω από 2% και για την πλατίνα, με τις τιμές πάνω από τα 919 δολάρια ανά ουγκιά.

[ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/, 10/12/2019]