ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί στον αργό… θάνατο του άνθρακα. Μεγάλες εταιρείες βάζουν λουκέτο ενώ άλλες ηγετικές δυνάμεις απομακρύνονται σταδιακά από την αγορά.

Ο άνθρακας οδήγησε για αιώνες τη βιομηχανική δραστηριότητα, όμως η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής κάνει όλο και πιο αναγκαία την απεξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. Πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες απομακρύνονται από την χρήση άνθρακα, ενώ δεν λείπουν και τα λουκέτα σε άλλοτε κραταιές εταιρείες.

Ο αργός θάνατος του άνθρακα ανάγκασε την Murray Energy, που ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης άνθρακα στις ΗΠΑ, να καταφύγει στην λύση της χρεοκοπίας στα τέλη Οκτωβρίου, αν και η κατάσταση έδειχνε προδιαγεγραμμένη τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η Blackjewel LLC που θεωρείται από τις μεγαλύτερες εξορυκτικές εταιρείες άνθρακα, μαζί με την Westmoreland Coal, την Cloud Peak Energy που δραστηριοποιούνταν σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία άνθρακα στην Μοντάνα, την κοιλάδα Powder River, έχουν χρεοκοπήσει, παρότι τα αποθέματα της περιοχής φτάνουν για τα επόμενα 200 χρόνια.

Παρά την εκλογή Τραμπ που είχε δώσει κάποιες ελπίδες στην βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ, ο παγκόσμιος κίνδυνος για την αύξηση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει στην αναζήτηση ενεργειακών λύσεων που δεν περιλαμβάνουν τον άνθρακα, με το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Οι τιμές του άνθρακα κατρακυλούν και οι εταιρείες που κάποτε δέσποζαν στην αγορά άνθρακα απομακρύνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το φυσικό αέριο είναι πλέον τρίτο στο ενεργειακό μείγμα των ΗΠΑ, ενώ οι ΑΠΕ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, με την Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ να σημειώνει νωρίτερα μέσα στην χρονιά πως η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές για πρώτη φορά στα χρονικά είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τον άνθρακα.

Την ίδια στιγμή ακόμη ένας κολοσσός, η μεταλλευτική εταιρεία Anglo American Plc άφησε να εννοηθεί πως οι μέρες των εξορύξεων για το πιο ρυπογόνο καύσιμο του κόσμου είναι πλέον λίγες. Σε παρουσίαση προς τους επενδυτές στις εγκαταστάσεις της Anglo στην Αυστραλία, οι μονάδες άνθρακα έλειπαν από τη λίστα των μονάδων που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική. Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Anlgo, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά μακριά από το άνθρακα και θα το κάνει αυτό υπεύθυνα.

Η Anglo θα αποφασίσει τον επόμενο χρόνο, αν ο άνθρακας ταιριάζει στο μελλοντικό της χαρτοφυλάκιο και «μπορεί να είναι καλύτερα να πουλήσει τα assets της», σύμφωνα με σημείωμα που δόθηκε στους επενδυτές από την RBC Capital Markets.

Η μεταλλευτική εταιρεία Anglo έχει ξοδέψει δεκαετίες για να βρεθεί στην θέση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού «πρωταθλητή», με σχέδια για φροντίδα εργαζομένων που πάσχουν από AIDS ή φυματίωση, μέχρι την ανάπτυξη νέων μεθόδων εξόρυξης με την χρήση λιγότερου νερού. Όμως παρόλα αυτά κινδυνεύει να μείνει πίσω στο θέμα του άνθρακα, καθώς οι επενδυτές εντείνουν τις πιέσεις. Η ανταγωνίστρια Rio Tinto Group πούλησε τα τελευταία ορυχεία άνθρακα το 2018, και έγινε η πρώτη μεγάλη εξορυκτική εταιρεία που έχει απαλλαγεί από τον άνθρακα. Η BHP Group επίσης κοιτάει εναλλακτικές για να απομακρυνθεί από τα εναπομείναντα ορυχεία άνθρακα στην Κολομβία και την Αυστραλία.

Αυτό αφήνει την Anglo μαζί με την Glencore ως τις μόνες δυτικές μεγάλες εταιρείες με assets θερμογόνου άνθρακα. Το μήνυμα από επενδυτές είναι ξεκάθαρο. Το fund διαχείρισης δημόσιας περιουσίας της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται 1 τρισ. δολ. είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος πως θα σταματήσει να επενδύει σε εταιρείες που εξορύσσουν περισσότερους από 20 τόνους άνθρακα κάθε χρόνο. Ένα στόχο που σίγουρα θα χάσει η Anglo την φετινή χρονιά.

Παρόλα αυτά η εξορυκτική εταιρεία μειώνει την παραγωγή τα τελευταία χρόνια με το σύνολο να κατρακυλάει από τα 80 εκατ. Τόους σε λιγότερο από 30 τόνους. Η Anglo χαμήλωσε τους στόχους για τον άνθρακα το 2021 σε 26 εκατ. τόνους, που είναι μειωμένος σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που έκανε λόγο για 30 εκατ τόνους.

Η εταιρεία έχει πουλήσει ορυχεία άνθρακα στη Νότια Αφρική, με τον αναλυτή της RBC Τάιλερ Μπρόντα να σημειώνει πως «ίσως είναι καλύτερα αυτά τα στοιχεία ενεργητικού να περάσουν σε άλλα χέρια. Με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες για τις εκπομπές ρύπων να αυξάνονται, θα πρέπει να περιμένουμε η Anglo να αποεπενδύσει από το συγκεκριμένο τομέα».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/, του Στέφανου Τσουλάκη, 15/12/2019]