ΑΡΙΚΑΣ ΕΠΕΛΑΥΝΩΝ…

«Χτύπησε» πάλι ο εξ΄ Αμβούργου ορμώμενος υφηγητής Πετρολογίας Κυριάκος Αρίκας… Αυτή τη φορά στο στόχαστρο η Θράκη. Με ένα ακατανόητο για κάθε «κανονικό» αναγνώστη άρθρο μόλις… 5.500 λέξεων, κανονικό εγχειρίδιο εξόρυξης, μας «επαναφέρει ορισμένα βασικά επιστημονικά κριτήρια στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών της Θράκης για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία από τις προγραμματισμένες εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες», όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο ίδιος….

Δεν χρειάζεται βέβαια να διαβάσετε 5.500 λέξεις, αφού το άρθρο εμπεριέχει τα γνωστά εδώ και χρόνια επιχειρήματα της antigold προπαγάνδας. Σε αυτό το μνημείο της κινδυνολογίας μαθαίνουμε για «χιλιάδες τόνους τοξικών χημικών αντιδραστηρίων και κυανιούχο νάτριο», πως «τα κέρδη των κοινοπραξιών πηγαίνουν στα πλούσια βιομηχανικά κράτη, ενώ δηλητήρια και μεταλλευτικά απορρίμματα παραμένουν στις φτωχές χώρες παραγωγής», και άλλα τέτοια αγωνιστικά και αντικαπιταλιστικά… Ο εξ΄Αμβούργου υφηγητής μιλάει για Πέραμα και Σάπες, ενώ προς το παρόν απ’ ότι βλέπουμε σε δηλώσεις και της εταιρείας, υπάρχει ενδιαφέρον μόνο για Πέραμα.

Επίσης μας αναλύει πως η μεταλλευτική δραστηριότητα θα επεκταθεί στο μέλλον, λες και αυτό είναι κακό, και βέβαια τελειώνει με όλη την κινδυνολογία για αστοχίες φραγμάτων στη Βραζιλία, στην Ινδία, στο Περού !!! Και μας «τρομοκρατεί» με την φοβερή συχνότητα των αστοχιών, 2-4 το χρόνο !!!

Τέλος καταλήγει φυσικά στο αυθαίρετο συμπέρασμα πως «εάν η Πολιτεία αδειοδότηση την εκμετάλλευση χρυσού στο Πέραμα και Σάπες, θα προδιαγράψει ουσιαστικά την περιβαλλοντική καταστροφή της Θράκης» ! Λες και η Πολιτεία αδιαφορεί για τα περιβαλλοντικά ζητήματα… Λες και θα έρθει μια εταιρεία να ζητήσει άδεια και θα την πάρει έτσι… Λες και δεν υπάρχουν αρμόδιες διευθύνσεις αδειοδότησης, υπουργεία, μελέτες, έλεγχος… Μόνο ο Αρίκας και οι άλλοι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος υπάρχουν, για να μας σώσουν…