Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τέσσερα χρόνια μετά τους ανεύθυνους χειρισμούς του 2015 και την εν συνεχεία πολιτική της υπερφορολόγησης, τα στοιχεία αποδεικνύουν κατά συντριπτικό τρόπο την καταστροφή που προκάλεσε η απερχόμενη κυβέρνηση στην οικονομία: ανυπαρξία ιδιωτικών επενδύσεων, αναιμική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, χαμηλοί μισθοί, θέσεις εργασίας μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης, δημευτικοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο βωμό των υπερπλεονασμάτων και των εκλογικών επιδομάτων. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στην “εντατική”…

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλέον ότι αυτή η ζοφερή εικόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ολική “αλλαγή παραδείγματος” στην οικονομική πολιτική. Ότι η Νέα Δημοκρατία είχε και έχει δίκιο όταν υπογραμμίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να γίνει ελκυστική για τις επενδύσεις και φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Μία χώρα που έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της δεν μπορεί να ανορθωθεί παρά μόνο με ένα επενδυτικό κύμα, που θα ωθήσει την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα γεννήσει πλεόνασμα στην παραγωγική οικονομία. Από αυτό το πραγματικό πλεόνασμα θα ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα και οι κοινωνικές δαπάνες. Πρόκειται για μονόδρομο, αν θέλουμε να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και δυναμική, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα των τελευταίων 4,5 χρόνων.

Αυτή η αλλαγή παραδείγματος συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική νοοτροπία απέναντι στην οικονομία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πολιτικά εχθρική προς τις επενδύσεις. Τις καθυστερούσε και τις υπονόμευε. Ταλαιπωρούσε τους επενδυτές με εμπόδια, αναβολή έκδοσης των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης. Η επένδυση του “χρυσού” στη Χαλκιδική και κυρίως η επένδυση στο Ελληνικό αποτελούν εμφατικά παραδείγματα κυβερνητικής υπονόμευσης κρίσιμων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Η υπονόμευση των επενδύσεων ήταν η μία πτυχή της καταστρεπτικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη ήταν η συστηματική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης με 29 νέους φόρους ύψους 5,5 δισ. ευρώ και 17 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να δημιουργηθούν υπερπλεονάσματα για διανομή μισθών και επιδομάτων στην κυβερνητική εκλογική “πελατεία”. Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η αποτελμάτωση της οικονομικής δραστηριότητας!

Απέναντι σε αυτό το δίπτυχο καταστρεπτικής πολιτικής, η Νέα Δημοκρατία αντιτάσσει πρόγραμμα δημοσιονομικού ορθολογισμού αλλά και πολιτικού σεβασμού προς την ιδιωτική δημιουργικότητα. 

Για τη Νέα Δημοκρατία οι επενδυτές και οι δημιουργικοί πολίτες δεν είναι εχθροί, όπως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύτιμοι σύμμαχοι στον εθνικό αγώνα για την οικονομική ανόρθωση της πατρίδας μας. Η αδειοδότηση των επενδυτικών σχεδίων θα επιταχυνθεί μέσα από ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, οι δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση προσφυγών θα είναι σύντομες και η αποκατάσταση της αποτελεσματικής και αξιοκρατικής λειτουργίας του Δημοσίου θα το καταστήσει ελκυστικό για τους επενδυτές και χρήσιμο για τους πολίτες.

Για τη Νέα Δημοκρατία οι φόροι και οι εισφορές δεν αποτελούν “δημευτικό εργαλείο”! Πρέπει να αφήνουν διαθέσιμους πόρους στην ιδιωτική δημιουργικότητα, την αποταμίευση και τις επενδύσεις, καθώς μόνο έτσι θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας με αποτέλεσμα την αύξηση και των δημοσίων εσόδων. Για τον σκοπό αυτό, η Ν.Δ. έχει προγραμματίσει με τρόπο απολύτως κοστολογημένο την άμεση πραγματική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την επέκταση των 120 δόσεων, από δε το 2020 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα επιχειρήσεων και νομικών προσώπων και του φόρου στα μερίσματα. Όπλο για την οικονομική ανάπτυξη θα είναι και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που η απερχόμενη κυβέρνηση συστηματικά υποεκτελούσε. Μόνο από το πρόγραμμα υποδομών που έχει εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 43.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη η εμπιστοσύνη των αγορών στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη οδήγησε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Όπως σημείωσε και η βρετανική εφημερίδα “Telegraph”, η ανάλογη εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Ελλάδα. 

Οι Έλληνες πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει. Στις Ευρωεκλογές καταδίκασαν ήδη τη φτωχοποίηση, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τον διχαστικό λόγο της απερχόμενης κυβέρνησης. Στις εκλογές της Κυριακής θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή και ευρεία κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για να οδηγήσουν την Ελλάδα προς μία οικονομία ανάπτυξης σε μία κοινωνία αλληλεγγύης!

* Η κα Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος – τ. Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ – Βόρειος Τομέας, Β’ Αθηνών

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ιωάννας Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη*, 2/7/2019]