Ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ επισκέφθηκε και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για το κέντρο και την εταιρεία .
Με επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής ΑΕ (ΚΕΠΑΜΑΧ) στον Πολύγυρο και στην επιχείρηση «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» στη Γερακινή, ξεκίνησε η σημερινή περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ, Γρηγόρη Τάσιου.
Στο ΚΕΠΑΜΑΧ ο κ. Τάσιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Κέντρου, Γιάννη Τσάλα και Δημήτρη Βλαχάκη αντίστοιχα, που τον ενημέρωσαν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε σχέση με την ενασχόληση με δημόσιους φορείς όσο και με τον ανταγωνισμό. Από την πλευρά του ο κ. Τάσιος σημείωσε πως το ΚΕΠΑΜΑΧ πρέπει να ενισχυθεί στη βάση του τοπικού του χαρακτήρα, ενώ εξήρε το έργο του όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.
Το ΚΕΠΑΜΑΧ ιδρύθηκε το 1998 από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και ιδιώτες με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νομού, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: Παρέχει επιστημονικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς και σε ιδιώτες, προκειμένου να ληφθούν προληπτικές ή διορθωτικές ενέργειες. Διενεργεί δε ελέγχους για πόσιμο και θαλασσινό νερό, λύματα, επιφανειακά ύδατα, πισίνες, κολυμβητήρια και δεξαμενές, αλλά και για τρόφιμα σε ξενοδοχεία.
Δεύτερος σταθμός στην πρωινή περιοδεία του κ. Τάσιου ήταν η επιχείρηση «Ελληνικοί Λευκόλιθοι», μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών μαγνησίας στον κόσμο. Ο κ. Τάσιος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή μεταλλείων και εργοστασίων, Παύλο Βαγιωνά, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά και με εργαζομένους. Η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» εξειδικεύεται στη μαγνησία. Παράγει και εμπορεύεται καυστική μαγνησία, δίπυρο μαγνησία, ωμό λευκόλιθο και βασικά μονολιθικά πυρίμαχα. Μάλιστα, ειδικότερα για την καυστική μαγνησία, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων και τη γκάμα χρήσεων.
Απασχολεί 350 άτομα, που στην πλειονότητά τους είναι από τη Χαλκιδική, είναι εξαγωγική σε ποσοστό άνω του 90%, έχει κύκλο εργασιών 45 εκατ.ευρώ και παραγωγή 180.000 τόνων ετησίως.
Η εταιρεία κλείνει φέτος τα 60 της χρόνια, καθώς ιδρύθηκε το 1959 από τον Γιώργο Πόρτολο, ενώ το μεταλλείο υπάρχει από το 1910. Όπως σημείωσε ο κ. Βαγιωνάς, πρόκειται για μια καθαρά ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη. Ο ίδιος υπογράμμισε και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της επιχείρησης, που «τρέχει» μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Μάλιστα μέχρι στιγμής έχει φυτεύσει περισσότερα από 120.000 δέντρα, ενώ εκσυγχρονίζει συνεχώς την τεχνολογία της για το φιλτράρισμα της σκόνης από τους κλιβάνους. Πρόσφατα δε έθεσε σε λειτουργία πιλοτική μονάδα αποθείωσης για τα καυσαέρια. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά, περί τα 100.000 ευρώ ετησίως κατευθύνονται στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Τα βασικά θέματα που απασχολούν την επιχείρηση, όπως επισημάνθηκε, είναι το διαχρονικό πρόβλημα των αδειοδοτήσεων, το υψηλό κόστος της ενέργειας, αλλά και το υψηλό κόστος δανεισμού.
Από την πλευρά του ο κ. Τάσιος τόνισε πως θα βρίσκεται στο πλευρό της εταιρείας, υπογραμμίζοντας την προέλευσή του από την «καρδιά» του επιχειρείν, ενώ πρότεινε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να υπάρχει ανταποδοτικότητα και σε τουριστικά πεδία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως θα μπορούσε, για παράδειγμα, η εταιρεία να «υιοθετήσει» την Αρχαία Όλυνθο, με σκοπό την ανάδειξή της.
ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΛΟΓΚ: Θα θέλαμε να δούμε τον κο Τάσιο και στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός… Κι εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι από την Χαλκιδική και μάλιστα πολύ περισσότεροι από 350… Να σημειώσουμε πως διαχρονικά ο ξενοδόχος κος Τάσιος αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί για την εξόρυξη στην ΒΑ Χαλκιδική. Δικαίωμά του, μέχρι σήμερα. Τώρα όμως πολιτεύεται. Και θέλουμε να ξέρουμε ποιόν θα ψηφίσουμε κε Τάσιε… Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να μας πείτε δυο λόγια και για την επένδυση χρυσού;
[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, 27/6/2019]