Όταν ένας κόμπος δεν λέει να λυθεί όσες προσπάθειες κι αν κάνεις, τότε οι επιλογές που διαθέτεις είναι είτε να τον αφήσεις να σε ταλαιπωρεί είτε να τον κόψεις με μαχαίρι. Είναι γνωστά αυτά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλωστε. Ο γόρδιος δεσμός που προβλημάτιζε τη Φώφη Γεννηματά έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιο του κόμματος της στην Χαλκιδική, όπου παραδοσιακά το πράσινο στρατόπεδο είναι βαθιά διχασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές του Πάχτα και του Δριβελέγκα. Βιβλία ολόκληρα μπορούν να γραφτούν με ιστορίες από τις συντροφικές εχθροπραξίες των δύο «γεροντοπαλίκαρων» –όπως τους αποκαλούν όσοι θέλουν να τους μειώσουν–, από την εποχή του Άκη και του Σημίτη μέχρι τις υποθέσεις του Πόρτο Καρράς και των μεταλλείων χρυσού. Στις προηγούμενες εκλογές ο Χρήστος Πάχτας δεν είχε περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο με αποτέλεσμα ο Γιάννης Δριβελέγκας να πρωτεύσει. Έδρα ωστόσο δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά η Χρυσή Αυγή που πέρασε στην τρίτη θέση καθώς οι οπαδοί του απόντος Πάχτα σφύριζαν αδιάφορα, όπως κατήγγειλε η πλευρά του Δριβελέγκα.
Η ιδιαιτερότητα της Χαλκιδικής έγκειται στο γεγονός ότι αυτή είναι τριεδρική εκλογική περιφέρεια, πράγμα που σημαίνει ότι για να κερδίσει κάποιο κόμμα βουλευτική έδρα από την πρώτη κατανομή θα πρέπει να ξεπεράσει το ποσοστό του 33,3%. Με το πρώτο κόμμα να εξασφαλίζει περίπου 40% και το δεύτερο 35% αμφότερα παίρνουν από μία έδρα ενώ την επόμενη διεκδικούν στην δεύτερη κατανομή είτε το πρώτο κόμμα που θα μπαίνει με το υπόλοιπο του 6.7% (40% μείον 33,3%), είτε το τρίτο κόμμα που θα κερδίσει εφόσον έχει μεγαλύτερο ποσοστό του 6.7%.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο πρώτες θέσεις θα καταληφθούν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίχως ωστόσο κανένα από τα δύο να δείχνει πως ξεπερνά το 40%. Αυτό σημαίνει ότι με ποσοστό της τάξης του 7% το τρίτο κόμμα θα καταλάβει την απομένουσα έδρα.
Διαβλέποντας ότι ο στόχος να ξεπεράσει την Χρυσή Αυγή συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 7% είναι ρεαλιστικός, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τους δύο να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Έμαθα ότι ο ένας δέχτηκε ενώ ο άλλος επέμενε στο βέτο. Μάλιστα όταν τους κάλεσε σε ραντεβού προσήλθαν, αλλά μόλις ο δεύτερος είδε τον πρώτο, προτίμησε να αποχωρήσει.
Το σχοινί τέντωσε και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Γιώργος Παπαδόπουλος, που κλήθηκε στη συνέχεια από την Φώφη και ο οποίος ζήτησε να κοπούν αμφότεροι και να γίνει ένα ψηφοδέλτιο εξωστρεφούς μάχης. Δεν ξέρω τι άλλο μεσολάβησε, αλλά η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν να κοπούν και οι δύο, ανοίγοντας τον δρόμο στην επόμενη γενιά στελεχών να διεκδικήσουν την διάκριση. «Εβδομήντα χρονών έγιναν, ας βγουν στην σύνταξη» είναι το σχόλιο που μου έκανε κάποιος από το περιβάλλον της προέδρου.
Με την απόσυρση των «γεροντοπαλίκαρων» ο δρόμος ανοίγει για άλλους επίδοξους βουλευτές. Έτσι, δύο πρώην δήμαρχοι (Ιερισσού, ο Μ. Βλαχόπουλος και Κασσάνδρας ο Αρ. Κανέλλης) κι ένας πρώην περιφερειακός σύμβουλος (Απ. Πάνας) μπαίνουν στην μάχη του σταυρού.
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 5/5/2019]