Γ. ΒΑΓΙΩΝΑΣ: ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ

Άρθρο του Βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά, για την Οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό προδιαγράφουν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν αποτυπώνουν μόνον αυτό όμως. Φαίνεται καθαρά η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την πορεία της χώρας και η απαισιοδοξία τους για το μέλλον, κυρίως το οικονομικό.

Πρόκειται για λογική συνέπεια ενός αχρείαστου μνημονίου, που έφερε δυσμενείς φορολογικές και όχι μόνο καταστάσεις για τους πολίτες. Το τρίτο μνημόνιο, το…

αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης άφησε σημάδια στην Οικονομία που δύσκολα θα εξαλειφθούν.

Ωστόσο, δεν είναι μαξιμαλισμός το όραμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του μέσου Έλληνα, που επλήγη όσο κανένας άλλος. Η δέσμευση για την επιστροφή στη μεσαία τάξη όσων της υφάρπαξε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του την τελευταία τετραετία είναι ρητή.

Πρώτος στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, μέσα από ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Γραφειοκρατία, δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα και αδιαφάνεια θα περάσουν στη σφαίρα του παρελθόντος. Μόνο τότε η Ελλάδα θα κατορθώσει να μπει στο «οπτικό πεδίο» σοβαρών επενδυτών, που θα έρθουν για να μείνουν εδώ.

Η τόνωση των επενδύσεων με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα «γεννήσει» τις επαγγελματικές ευκαιρίες που τόσο έχουν στερηθεί οι νέοι. Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και όχι μόνο, σειρά έχει η επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το κράτος έναντι τους.

Η υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% είναι επαχθής. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ υψηλοί και επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την Ελληνική Οικονομία. Το αυστηρό καθεστώς εποπτείας που μας έχει επιβληθεί δεν υπάρχει σε άλλες χώρες που χρειάστηκαν προγράμματα διάσωσης. Δυσκολευόμαστε να δανειστούμε, τα capital controls παραμένουν, η χώρα παραμένει στη «μέγγενη».

Ο δρόμος για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας και της άρσης των δυσβάσταχτων- εν πολλοίς- όρων των δανειστών δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται όμως συνέπεια και μεθοδικότητα.

Από την επομένη κιόλας των εκλογών, το πρόγραμμα μας, όντας κοστολογημένο και τεκμηριωμένο, είναι έτοιμο να εφαρμοστεί. Θ’ αλλάξουμε ρότα, το χρωστάμε στους Έλληνες.  

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 17/4/2019]